Denkt u erover uw bedrijf op termijn over te dragen? Het plannen daarvan begint eerder dan u denkt! De overdracht is namelijk méér dan alleen het bepalen van de overnamesom en een handtekening zetten. Het begint al op het moment dat de vraag ontstaat wie het bedrijf wil en kan overnemen. Een familielid of een medewerker? Of iemand van buiten het bedrijf? MKB Advies Partners organiseert op 26 september een gratis webinar over dit belangrijke onderwerp.

Overdracht binnen familie of personeel
Heeft u een zoon, dochter of een medewerker die de zaak wil overnemen? Betrek deze dan steeds meer bij het bedrijf en bij uw bedrijfsvoering. Dat kan door hem (of haar) een bepaalde functie binnen het bedrijf te laten bekleden. Laat hem alvast meedoen en meedenken in de hele bedrijfsvoering. Hierdoor wordt duidelijk of hij in staat is om u daadwerkelijk te kunnen opvolgen. De complete bedrijfsoverdracht kan een proces van een aantal jaar zijn waarin keuzes worden gemaakt, meningen worden gevormd en beslissingen worden genomen. Het is dus belangrijk hier op tijd mee te starten.

Geen opvolger? Draag dan over aan een derde
Het kan zijn dat opvolging binnen de familiesfeer of via medewerker(s) niet aan de orde is. Zodra dit duidelijk is, moet buiten de deur gekeken worden wanneer, hoe en aan wie het bedrijf wel overgedragen kan worden. Hoe vindt u de persoon of onderneming aan wie u de zaak zou willen overdragen? Ook dit is een proces dat op tijd gestart moet worden. Zeker in deze tijd, waarin opvolging binnen de familie afneemt en veel bedrijven te koop komen.

26 september: gratis webinar!
Er komt nogal wat kijken bij het overdragen van uw bedrijf. Begin daarom tijdig met de voorbereidingen van dit proces en laat u hier goed bij adviseren. Elke onderneming is uniek en dat is de bedrijfsopvolging dus ook. Vaak is er meer mogelijk dan alleen de opvolging door zoon, dochter of personeelslid. Het is goed om alle opties te bekijken en zo tot de beste beslissing te komen. MKB Advies Partners, gespecialiseerd in bedrijfsovername en bedrijfsopvolging, organiseert daarom voor diverse branches gratis webinars waarin het proces van bedrijfsovername wordt toegelicht. Voor de juweliersbranche staat deze webinar gepland op 26 september. Heeft u interesse? Stuur dan een mail naar ondernemen@mkbap.nl.

Wilt u nu alvast meer informatie? Maak vrijblijvend kennis met een adviseur bij u in de regio: bel 085-06 04 700 of stuur een e-mail naar info@mkbap.nl.