Home/Business, Consumenten/Delfts zilverwerk in Museum Prinsenhof
Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Vanaf 1 juni 2020 t/m 3 januari 2021 presenteert Museum Prinsenhof Delft een omvangrijk overzicht van Delfts zilverwerk uit de 17de en 18de eeuw. Onder de titel Zilver. Meesterstukken van Delftse zilversmeden 1590-1800 zijn 80 topstukken uit de bloeiperiode van de Delftse zilversmeedkunst te zien: pronkstukken als nautilusbekers, drinkschalen en speciale tafelstukken uit de 17de eeuw, maar ook spektakelstukken voor de thee- en tafelceremonie en kostbare toiletserviezen uit de 18de eeuw.

Hiermee is voor het eerst sinds 50 jaar een goed overzicht van Delfts zilver te bewonderen in de stad die begin 17de eeuw op het gebied van zilverproductie tot de top van de Lage Landen behoorde. De eigentijdse inrichting van interieurarchitecten Evelyne Merkx en Abbie Steinhauser dompelt de bezoeker onder in een spektakel van zilver.

Delftse topstukken
Tijdens de Opstand vluchtte Willem van Oranje in 1572 naar Delft. Dit had grote gevolgen voor de stad. Een aantal vooraanstaande zilversmeden uit Antwerpen kwam mee naar Delft, want waar het hof was, daar waren de opdrachten. Het Delftse zilvergilde kon nu op topniveau gaan produceren. Vanaf het einde van de 16de eeuw tot en met halverwege de 17de eeuw werden in Delft absolute topstukken gemaakt. Grote meesters zoals vader en zoon Nicolaes en Adriaen de Grebber maakten fantastische drinkbokalen, nautilusbekers en tafelstukken.

Deze zilveren topstukken vormden het middelpunt van luisterrijke ontvangsten. In de 18de eeuw bedienden zilversmeden zoals Cornelis van Dijck en Dirk van de Goorberg de Delftse beau monde met topkwaliteit zilver naar de laatste Europese mode. De wijnkoelers, kandelaars, terrines, broodmanden en ook het tafelbestek en dienbestek zorgden ervoor dat hun gasten letterlijk schitterend werden ontvangen. Een representatief overzicht van deze triomfen van de Delftse zilversmeden wordt nu voor het eerst sinds 1957 weer getoond in Museum Prinsenhof Delft. De voorwerpen zijn onder meer afkomstig uit het Rijksmuseum, het Ashmolean Museum (Oxford), het Boston Museum Fine Arts en uit vooraanstaande particuliere collecties.

Sociale functie 
Zilver markeert de grote gebeurtenissen in het leven, geeft duiding aan het sociale verkeer en verbindt generaties, tot de dag van vandaag. Centraal in de tentoonstelling staat dan ook de sociale functie van de getoonde voorwerpen. Waarom werden deze stukken gemaakt? Waarom had de Nederlandse burgerij zoveel geld over voor deze spektakelstukken? Wat wilden ze ermee illustreren en hoe leidde dat tot de ongekende opbloei van het ambacht in Delft? De tentoonstelling biedt antwoord op al deze vragen aan de hand van vier thema’s: pronken, ontvangen, verbinden en vieren.

Daarnaast wordt uitgebreid aandacht besteed aan het maakproces en de kwaliteit van een aantal topstukken. Zo komt onder meer de kunst van het ‘drijven’ aan bod en wordt de artisticiteit van het betreffende object belicht. In een korte film vertellen bezitters van zilver over de belangrijke rol die deze zilverstukken spelen in hun families. Bezoekers worden zo uitgedaagd om na te denken over de (emotionele) waarde van zilver.

Over Museum Prinsenhof Delft
De vaste presentatie in Museum Prinsenhof Delft is gebaseerd op drie thema’s die samen het fundament vormen van het museum: Willem van Oranje, Delfts Blauw en Delftse Meesters. Het museum laat zien hoe deze thema’s met elkaar verbonden zijn en hoe zij samen het gezicht van Nederland mede bepalen. Aan de hand van tentoonstellingen en een veelzijdige programmering vertelt het museum steeds een ander facet van dit verhaal. De tentoonstelling over Delfts zilver sluit aan bij het thema Delftse Meesters.

NB: i.v.m. de coronamaatregelen is het noodzakelijk een bezoek van te voren te reserveren.

www.prinsenhof-delft.nl

Foto: Theekist, jaarletter V, 1776, Dirk van de Goorberg, A. Aardewerk Antiquair Juwelier, Den Haag

Dit doet de Federatie Goud en Zilver

De Federatie Goud en Zilver behartigt de belangen van de ondernemers die in deze branche werkzaam zijn, dat wil zeggen: de juweliers, de uurwerktechnici, de goud- en zilversmeden, de groothandelaren en de fabrikanten.

Meer informatie over de FGZ

Word lid en profiteer van de voordelen

De leden van de FGZ profiteren van een groot aantal voordelen.

Meer informatie over lid worden

Vacatures in de branche

Werken bij een juwelier, goud- of zilversmid? Of ambieer je een functie bij toeleverancier? Kijk hier voor vacatures bij aangesloten leden van de FGZ en stap onze branche binnen!

Bekijk actuele vacatures

Ga naar de bovenkant