Home/Business, Consumenten/Nieuwe Verleidingen CODA Apeldoorn
Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Het dragen van een sieraad gaat veelal over identiteit en bewustwording. Sieraden maken deel uit van het telkens veranderende modebeeld waarin steeds wisselende accessoires een belangrijke rol spelen. CODA beschikt met ruim 10.000 objecten over de grootste museale verzameling moderne kunstenaars- en modesieraden ter wereld. In Nieuwe Verleidingen toont CODA Museum vanaf 28 november t/m 6 maart een selectie van de aanwinsten die de afgelopen twee jaar verkregen zijn.

Nieuwe Verleidingen besteedt aandacht aan de bijzondere schenking uit de nalatenschap van Jerven Ober (1942-2009). Ober legt de basis voor de sieraadcollectie van CODA Museum, dat rond 2000 is voortgekomen uit het Van Reekum Museum en het Historisch Museum Apeldoorn.

De wisselwerking tussen toegepaste en autonome beeldende kunst vormt vanaf het aantreden van Ober het centrale thema in zowel het collectie- als het tentoonstellingsbeleid, iets waar het kunstenaarssieraad een mooi voorbeeld van is. De schenking telt ruim 200 sieraden die inzicht geven in de ontwikkeling van het moderne sieraad en omvat werk van onder andere Onno Boekhoudt, Françoise van den Bosch, Caroline Broadhead, Paul Derrez en Emmy van Leersum. In Nieuwe verleidingen zijn verschillende bijzondere sieraden uit zijn nalatenschap te zien.

Eén van de grootste particuliere sieraadverzamelaars uit Nederland is Jurriaan van den Berg (1943-2016). Tot zijn verzameling behoren sieraden van onder andere Gijs Bakker, Ruudt Peters en Philip Sajet. Omdat Van den Berg het publiek meer bekend wil maken met het moderne sieraad, pleit hij ervoor dat verzamelaars hun privéverzameling ook in musea kunnen tonen. Om dit mogelijk te maken, is hij actief betrokken bij het in kaart brengen van alle verzamelaars in Nederland. Naast 253 sieraden heeft CODA ook kisten en vitrines verworven die Van den Berg zelf ontworpen en vervaardigd heeft. Op termijn komt ook zijn papieren archief van kaartenbakken en correspondentie naar CODA.

In de tentoonstelling is ook aandacht voor een grote schenking uit het werk van Laura Bakker (1954) en voor een aankoop van Réka Fekete (1982). Ook zijn recente aankopen te zien van sieradenmakers die deel uitmaken van de kerncollectie van CODA waaronder Felieke van der Leest en Alexander Blank.

Bijzonder is het modesieraad dat CODA eerder dit jaar verworven heeft, de Dove Brooch. Lady Gaga droeg dit sieraad tijdens haar optreden bij de inauguratie van Joe Biden op 20 januari van dit jaar. Deze goudkleurige duif prijkte net onder haar schouder en vloog online en via televisiebeelden de wereld over. Zowel deze broche als haar kleding zijn een ontwerp van Daniel Roseberry, creatief directeur van modehuis Maison Schiaparelli. Deze iconische broche van een duif met een olijftak, het symbool voor hoop en vrede, sluit naadloos aan op de deelcollectie modesieraden waar CODA sinds 2016 op voortbouwt met nieuwe aankopen.

www.coda-apeldoorn.nl

Dit doet de Federatie Goud en Zilver

De Federatie Goud en Zilver behartigt de belangen van de ondernemers die in deze branche werkzaam zijn, dat wil zeggen: de juweliers, de uurwerktechnici, de goud- en zilversmeden, de groothandelaren en de fabrikanten.

Meer informatie over de FGZ

Word lid en profiteer van de voordelen

De leden van de FGZ profiteren van een groot aantal voordelen.

Meer informatie over lid worden

Vacatures in de branche

Werken bij een juwelier, goud- of zilversmid? Of ambieer je een functie bij toeleverancier? Kijk hier voor vacatures bij aangesloten leden van de FGZ en stap onze branche binnen!

Bekijk actuele vacatures

Ga naar de bovenkant