Laden Evenementen

Kunstenaars Peter van den Akker en Paul Derrez organiseren een tentoonstelling van hun gezamenlijke werk van 27 augustus t/m 5 oktober in Galerie Beeld & Aambeeld in Enschede. Tijdens de expositie worden schilderijen en tekeningen van Peter getoond en sieraden van Paul.

In de herfst van 2020 tijdens één van de covid lockdowns heeft Peter van den Akker zichzelf een opdracht gegeven om een heel nieuw project aan te gaan: Portretten, met de titel: “Getting some fun out of life”, een song van Billy Holiday waar hij vaak naar luisterde tijdens het werken. Hij ging op zoek naar zijn inspiratiebronnen en wilde die schilderen. Die inspiratiebronnen dateren vanaf de jaren 80 tot recent. Het werd een project van 3 jaar en resulteerde in 80 portretten van 40 beeldend kunstenaars, schrijvers, componisten en filosofen, getekend en/of geschilderd, telkens in twee versies, één op papier en één op doek. Die drie jaren waren voor Peter van den Akker een periode waarin hij de tijd heeft herbeleefd, doordat hij opnieuw is gaan luisteren naar muziek, boeken heeft herlezen en films en video’s opnieuw heeft bekeken. Eén van zijn laatst geschilderde portretten is die van Alexej von Jawlensky. Opeens was hij weer ver terug in de tijd, want als jongetje van 15 was dit zijn eerste zelf geschilderde portret: een mooie afsluiting van het hele project. Galerie Beeld & Aambeeld heeft de primeur en bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met alle 80 werken.

Paul Derrez heeft een indrukwekkende staat van dienst op het gebied van sieraadkunst. Hij is onder meer actief als sieraadontwerper en verzamelaar en was 43 jaar galeriehouder en eigenaar van galerie Ra (1976-2019), een toonaangevende sieradengalerie in Amsterdam. Daarnaast heeft hij zijn sporen verdiend als docent in het kunstonderwijs, als auteur en als grondlegger en bestuurslid van de Vereniging van Edelsmeden en Sieraadontwerpers.
Zelf maakt hij al vanaf 1975 sieraden voor mannen en vrouwen. Zijn vormgeving is fris en helder en zijn thema’s vaak maatschappelijk geëngageerd. Als materiaal gebruikt hij meestal metaal, in combinatie met acrylaat voor kleur, transparantie en reflectie. Het jaren zeventig streven om sieraden te maken, goed ontworpen en goed draagbaar, voor een redelijke prijs, houdt hij nog steeds in ere: “plezier boven prestige!” Het is voor het eerst dat Paul Derrez bij Beeld & Aambeeld tentoonstelt. Nog een primeur dus. Twee primeurs om trots op te zijn.

De tentoonstelling wordt geopend op zondag 27 augustus om 16:00 uur. Beide kunstenaars zijn daarbij aanwezig en er is muziek: Bert van der Veen, piano en Caroline Goudswaard, zang.

www.beeldenaambeeld.nl

Deel dit bericht, kies uw platform!

Titel

Dit doet de Federatie Goud en Zilver

De Federatie Goud en Zilver behartigt de belangen van de ondernemers die in deze branche werkzaam zijn, dat wil zeggen: de juweliers, de uurwerktechnici, de goud- en zilversmeden, de groothandelaren en de fabrikanten.

Meer informatie over de FGZ

Word lid en profiteer van de voordelen

De leden van de FGZ profiteren van een groot aantal voordelen.

Meer informatie over lid worden

Vacatures in de branche

Werken bij een juwelier, goud- of zilversmid? Of ambieer je een functie bij toeleverancier? Kijk hier voor vacatures bij aangesloten leden van de FGZ en stap onze branche binnen!

Bekijk actuele vacatures

Ga naar de bovenkant