Home/Business, Consumenten/Rijksmuseum Twenthe Enschede
Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Begin juli heeft de Martens-Mulder Stichting een zilveren zoutvat van de 17de-eeuwse zilversmid Adam van Vianen op een veiling in Londen verworven. Dit unieke object is vanaf nu te zien in Rijksmuseum Twenthe, waar de gehele zilvercollectie van de Martens-Mulder Stichting is ondergebracht in permanent bruikleen.

Flora
Opvallend aan het zoutvat is dat de stam de vorm heeft van een meisje of vrouw. Zij draagt een gevlochten mand op haar hoofd, die het eigenlijke zoutvat is. De tulpen in haar hand zouden erop kunnen wijzen dat hier Flora is weergegeven, de Romeinse godin van de lente en de bloemen.

Kwabornamenten
Wat het zoutvat zo bijzonder maakt, is de beroemde kwabstijl waarin de voet is uitgevoerd. Kenmerkend is de lobbige versiering die aan organische vormen doet denken. De Utrechtse zilversmid Adam van Vianen stond samen met zijn broer Paulus aan de wieg van deze kwabstijl, die tot ver in de 17de eeuw een stempel drukte op de Nederlandse zilversmeedkunst. In de collectie van de Martens-Mulder Stichting bevindt zich reeds een met kwabornamenten versierde tazza (drinkschaal) van Adams zoon Christiaen van Vianen. Met de aankoop van dit zoutvat door de Martens-Mulder Stichting zijn er in Rijksmuseum Twenthe nu twee topstukken in deze stijl te zien.

www.rijksmuseumtwenthe.nl

Dit doet de Federatie Goud en Zilver

De Federatie Goud en Zilver behartigt de belangen van de ondernemers die in deze branche werkzaam zijn, dat wil zeggen: de juweliers, de uurwerktechnici, de goud- en zilversmeden, de groothandelaren en de fabrikanten.

Meer informatie over de FGZ

Word lid en profiteer van de voordelen

De leden van de FGZ profiteren van een groot aantal voordelen.

Meer informatie over lid worden

Vacatures in de branche

Werken bij een juwelier, goud- of zilversmid? Of ambieer je een functie bij toeleverancier? Kijk hier voor vacatures bij aangesloten leden van de FGZ en stap onze branche binnen!

Bekijk actuele vacatures

Ga naar de bovenkant