Home/Business, Consumenten/Strings Attached Schoonhoven
Laden Evenementen

Verlengd tot 12 juni!

Maja Houtman en Karin Kortenhorst vormen een bijzonder expositieduo. Wat hen verbindt? Draad. En daarin zit ook gelijk de tegenstelling: Maja verwerkt meters fijn draad in draagbare objecten, terwijl Karin juist de ruimte opzoekt en grote sculpturale objecten maakt. Door beide smeden in een ruimte samen te brengen ontstaat een interessant spanningsveld, dat de bezoeker zal verrassen en doen verwonderen. De expositie Strings Attached is te zien van 11 december 2021 t/m 12 juni 2022 in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven.

Maja Houtman en Karin Kortenhorst zijn beiden opgeleid aan de Vakschool in Schoonhoven tot goudsmid. Daarna ging ieder een eigen richting op, het klassieke sieraad achter zich latend. Karin ging naar de Kunstacademie en verdiepte zich in 3-D vormgeving. Maja behaalde ook het diploma zilversmeden en specialiseerde zich later in filigrain.

Maja Houtman (1963) raakte gefascineerd door een zelf ontwikkelde filigrain- of draadtechniek. De luchtige, maar verrassend stevige wikkels vormen colliers, armbanden, broches en ringen of op zichzelf staande objecten. Maja blijft leren, experimenteren en combineren. Soms met edelstenen, soms met meters ketting, die weer worden verknipt en verwerkt. Maar ook in grotere schalen of kunstobjecten past zij haar opgedane kennis en nieuwe ideeën toe. Haar werk wint internationale prijzen, zoals de prestigieuze Saul Bell Award en de Chinese HRD Award. Waar de mythologische Arachne meesteres was in het spinnen en weven gaat Maja nog een stap verder.

Karin Kortenhorst (1961) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, waar ze de richting 3-D DESIGN afrondde met sieraden als hoofdonderwerp. Van het maken van sieraden ontwikkelde ze zich naar het realiseren van monumentale, ruimtelijke sculpturen. Ze walst, hamert en wikkelt in haar atelier aluminium, koper en ijzerdraad. Dit materiaal draait, buigt, hamert en haakt ze op zo’n manier dat er grote transparante volumes ontstaan. Door de lucht te omkaderen wordt ruimte zichtbaar. Deze ruimte krijgt betekenis: het kan een opening zijn, een pauze of plek om in te vertoeven. Haar werk is tentoongesteld in en aangekocht door galerieën en musea in binnen- en buitenland.

De expositie Strings Attached brengt deze twee bijzondere ‘draadkunstenaars’ bij elkaar in samenspraak en tegenstelling. Karin en Maja maken speciaal voor de expositie nieuwe objecten en laten de zachte kant zien van hard materiaal.

Entreeprijs en openingstijden
Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 11:00-17:00 uur. Museumjaarkaarthouders hebben gratis toegang, net als studenten van Vakschool Schoonhoven. De reguliere entreeprijs is € 9,50, kinderen t/m 17 jaar zijn gratis.

www.zilvermuseum.com

Foto: Stephan Tellier

Dit doet de Federatie Goud en Zilver

De Federatie Goud en Zilver behartigt de belangen van de ondernemers die in deze branche werkzaam zijn, dat wil zeggen: de juweliers, de uurwerktechnici, de goud- en zilversmeden, de groothandelaren en de fabrikanten.

Meer informatie over de FGZ

Word lid en profiteer van de voordelen

De leden van de FGZ profiteren van een groot aantal voordelen.

Meer informatie over lid worden

Vacatures in de branche

Werken bij een juwelier, goud- of zilversmid? Of ambieer je een functie bij toeleverancier? Kijk hier voor vacatures bij aangesloten leden van de FGZ en stap onze branche binnen!

Bekijk actuele vacatures

Ga naar de bovenkant