Home/Business, Consumenten/The Jeweller’s Art Antwerpen
Laden Evenementen

Vanaf 30 oktober presenteert DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver, de tentoonstelling The Jeweller’s Art. Revolutionaire juwelen uit de jaren 1960 & 1970 in samenwerking met het Cincinnati Art Museum uit de Verenigde Staten. De expositie toont juwelen, mode, muziek en design uit deze bruisende periode.

“Jewellery should be fun.”

Andrew Grima was een bekende juwelier uit deze tijd. Hoewel Grima geboren was in Rome (1921) en overleed in Gstaad (2007), woonde en werkte hij het grootste deel van zijn leven in Londen – het epicentrum van de Swinging Sixties. “Jewellery should be fun.”, zei Grima. Hij was van mening dat juwelen gemaakt zijn om te genieten van het moment en niet om in de kluis te bewaren. Deze moderne stroming leverde juwelen op die zowel expressief, futuristisch als organisch waren van vorm en concept. De natuur was een belangrijke bron van inspiratie, evenals een andere benadering van materialen. Zo werd gebruik gemaakt van ‘ruw’ goud en voor juwelen tot dan toe ongebruikelijke materialen, zoals tijgeroog en onbewerkte kristallen, maar ook meteoriet en zelfs dinosaurusbot werden in de ontwerpen verwerkt.

De ontwerpers legden de sociale, culturele en artistieke veranderingen van die tijd vast: van het surrealisme tot de eerste mens op de maan, van pop-art tot disco. Het resultaat bestond uit juwelen die asymmetrisch en kleurrijk waren. Ze mochten gezien worden. Deze vernieuwende kijk op juwelen bracht een interessante klantenkring samen, variërend van royals tot filmsterren, media- en muziekberoemdheden.

Kunst en Juwelen komen samen

Niet eerder werden de meer dan 100 getoonde juwelen uit de periode 1960 / 1970 bij elkaar gebracht. De juwelen komen uit de collectie van slechts één verzamelaar: Kimberly Klosterman. Zij begon 30 jaar geleden met het verzamelen van juwelen uit de 20ste eeuw van Amerikaanse en Europese makers, met een focus op kunstenaarsjuwelen uit de jaren 60 en 70.

Het gaat hierbij om juwelen gemaakt in opdracht van onder meer Bulgari, Cartier, Van Cleef & Arpels en Masenza. Juwelen ontworpen door ontwerpers zoals Andrew Grima, Arthur King, Cesare De Vecchi, Charles de Temple en David Webb die in verschillende museale collecties zijn opgenomen.

Transito: kom spacen in DIVA

Onderdeel van de tentoonstelling is een kunstinstallatie van Space Encounters. Het werk is een moderne interpretatie van de vormgeving uit de jaren 60 en 70, balanceert op de grens van kunst, design en architectuur en rekt tevens de mogelijkheden van technologie op.

De installatie neemt een volledige zaal in de tentoonstelling The Jeweller’s Art in. De bezoeker treedt binnen in een labyrint en waant zich in een nieuwe wereld: veranderend licht en geluid zetten alle zintuigen op scherp en bootsen een ware space ervaring na. De bezoeker kan vrij ronddwalen en de space age juwelen bewonderen in een onvergetelijke setting.

Samenwerking

Deze tentoonstelling is een gezamenlijke productie van het Cincinnati Art Museum, Cincinnati, Ohio en DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver, Antwerpen, België.

www.divaantwerp.be

Dit doet de Federatie Goud en Zilver

De Federatie Goud en Zilver behartigt de belangen van de ondernemers die in deze branche werkzaam zijn, dat wil zeggen: de juweliers, de uurwerktechnici, de goud- en zilversmeden, de groothandelaren en de fabrikanten.

Meer informatie over de FGZ

Word lid en profiteer van de voordelen

De leden van de FGZ profiteren van een groot aantal voordelen.

Meer informatie over lid worden

Vacatures in de branche

Werken bij een juwelier, goud- of zilversmid? Of ambieer je een functie bij toeleverancier? Kijk hier voor vacatures bij aangesloten leden van de FGZ en stap onze branche binnen!

Bekijk actuele vacatures

Ga naar de bovenkant