Home/Business, Consumenten/Vroeg-Italiaanse Kunst Amsterdam
Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Morsink Icon Gallery en Erik Bijzet Sculpture and Works of Art hebben de handen ineengeslagen om vijftien belangrijke Italiaanse objecten in Nederland te kunnen tonen. Op de tentoonstelling aan de Keizersgracht in Amsterdam zijn stukken te zien uit de Middeleeuwen en vroege Renaissance.

Hoogtepunten zijn een zeldzame gotische achterglasschildering uit de beroemde verzameling van Baron Heinrich Thyssen-Bornemisza, een zilveren verlovingsriem uit 15de-eeuws Milaan, twee fraaie altaarpanelen van Martino di Bartolomeo en een paneel met de heilige Catharina van Siena van de hand van Matteo di Giovanni.

Ontwikkeling van de kunst
De verrassende tentoonstelling staat dwars op de tendens van de afgelopen jaren waarin in Nederland steeds meer moderne en hedendaagse kunst in galeries en bij kunsthandelaren wordt getoond. “Wij willen de rijkdom en het spannende van deze vroege Italiaanse kunst laten zien”, zegt Erik Bijzet. “Deze periode is bepalend geweest voor de ontwikkeling van de kunst in de eeuwen erna, het is fascinerend”.

Verzamelen
Het hoogtepunt van de passie voor vroeg-Italiaanse kunst in Nederland vormde de tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam van 1934. Een groep van 110 prominente Nederlandse privéverzamelaars en handelaren toonde er 1300 (!) objecten, waaronder schilderijen en beelden van de hand van beroemde Italiaanse meesters. Maar liefst 21.000 bezoekers zouden deze weelde zien, uit liefde voor de grote kunst van de Italiaanse middeleeuwen en Renaissance maar ook uit fascinatie voor de grandioze objecten die de kapitale huizen aan de Amsterdamse Gouden Bocht en in de omgeving van het Museumplein sierden. Sindsdien werd de Nederlandse passie voor het verzamelen van kunst uit Italië hier zelden in het openbaar belicht.

Belangstelling
Simon Morsink en Erik Bijzet willen met deze bijzondere tentoonstelling in Amsterdam de belangstelling stimuleren voor de vroege Italiaanse kunst in Nederland. “Het is misschien een beetje tegen de tijdgeest in, maar dat maakt het des te interessanter”, aldus Simon Morsink.

Online
De tentoonstelling Vroeg-Italiaanse Kunst (1100 – 1500) in Amsterdam is geopend van 4 tot 13 juni 2021 (voor het publiek van 4-6 juni, 11.00-17.00 uur, daarna op afspraak tot 13 juni). Alle werken zijn tijdens de tentoonstelling ook online te bekijken.

Bezoekadres:
Morsink Icon Gallery
Keizersgracht 454
1016 GE Amsterdam

www.morsink.com

Dit doet de Federatie Goud en Zilver

De Federatie Goud en Zilver behartigt de belangen van de ondernemers die in deze branche werkzaam zijn, dat wil zeggen: de juweliers, de uurwerktechnici, de goud- en zilversmeden, de groothandelaren en de fabrikanten.

Meer informatie over de FGZ

Word lid en profiteer van de voordelen

De leden van de FGZ profiteren van een groot aantal voordelen.

Meer informatie over lid worden

Vacatures in de branche

Werken bij een juwelier, goud- of zilversmid? Of ambieer je een functie bij toeleverancier? Kijk hier voor vacatures bij aangesloten leden van de FGZ en stap onze branche binnen!

Bekijk actuele vacatures

Ga naar de bovenkant