Home/Business, Consumenten/Zilver met Schwung Maastricht
Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Maastricht neemt in de zilversmeedkunst een bijzondere positie in. Vanaf de vroege veertiende eeuw werken er zilversmeden in Maastricht. Veel van wat zij maakten is door oorlogshandelingen verloren gegaan. Vanaf de achttiende eeuw bleef er meer bewaard. In het Bonnefanten Museum in Maastricht is de tentoonstelling Zilver met Schwung te zien in een vaste opstelling.

Het Maastrichtse zilver kent twee stromingen: strak vormgegeven ontwerpen die Hollandse afgevaardigden bestellen en de uitbundige zuidelijke objecten met ‘schwung’ waar de gegoede burgerij vooral van houdt. Alles naar de nieuwste trends en mode.

Het Bonnefanten toont het design uit vroeger eeuwen in meubelstukken uit de tijd zelf. De museumcollectie is samengebracht met verschillende voormalige particuliere verzamelingen. De verzamelingen vullen elkaar aan, weerspiegelen de persoonlijke drijfveren van de verzamelaars en vertellen elk een eigen verhaal.

Publicatie ‘Zilver met Schwung’
Bij de tentoonstelling Zilver met Schwung verschijnt tevens de publicatie ‘Zilver met Schwung’, geschreven door Paul Kerckhoffs, Jan Jaap Luijt, Lars Hendrikman en Stijn Huijts.

Met een frisse blik op Maastrichts zilver zet dit boek het prachtige design uit vroegere tijden in de schijnwerpers. Veelal tijdloos design dat ook nu jonge ontwerpers inspireert. Binnen de Nederlandse zilversmeedkunst neemt Maastrichts zilver een bijzondere positie in, die zich vertaalt in een vormgeving met ‘schwung’. Een term die de Maastrichtse volksaard beschrijft, maar ook in letterlijke zin tot uiting komt in het achttiende-eeuwse zilverwerk en in de zilveropstelling in het Bonnefanten.

www.bonnefanten.nl

Dit doet de Federatie Goud en Zilver

De Federatie Goud en Zilver behartigt de belangen van de ondernemers die in deze branche werkzaam zijn, dat wil zeggen: de juweliers, de uurwerktechnici, de goud- en zilversmeden, de groothandelaren en de fabrikanten.

Meer informatie over de FGZ

Word lid en profiteer van de voordelen

De leden van de FGZ profiteren van een groot aantal voordelen.

Meer informatie over lid worden

Vacatures in de branche

Werken bij een juwelier, goud- of zilversmid? Of ambieer je een functie bij toeleverancier? Kijk hier voor vacatures bij aangesloten leden van de FGZ en stap onze branche binnen!

Bekijk actuele vacatures

Ga naar de bovenkant