Home/Business, Consumenten/Zilver voor iedereen Zutphen
Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Zilver en Zutphen horen bij elkaar. Opnieuw brengt het Stedelijk Museum Zutphen historisch zilver – Hollandia-zilver uit Zutphen – voor het voetlicht, in combinatie met hedendaags zilver. Dit laatste om te benadrukken hoe bijzonder het is dat een eeuwenoud ambacht de tijd glansvol heeft getrotseerd, bruisend van vitaliteit en springlevend is.

Zilver voor iedereen is een tentoonstelling die iedereen uitnodigt te komen genieten van de schitterende schoonheid van oud en nieuw zilver. Maar liefst 21 hedendaagse zilversmeden uit heel Nederland tonen objecten in een rijk scala aan vormen en stijlen. Hun werk wortelt in een eeuwenoude ambachtelijke traditie, maar vernieuwing en experiment in materiaal en techniek maken hun werk uiterst actueel ‘van nu’. Op verzoek lieten zij zich inspireren door het Zutphens Hollandia zilver, dat tussen 1917 en 1950 gemaakt werd in de Hollandia Zilversmederij aan het Hagepoortplein.

De geschiedenis van dit succesvolle bedrijf wordt verteld aan de hand van foto’s en filmbeelden, archiefmateriaal, gereedschappen en een keur aan zilveren voorwerpen uit de uitgebreide catalogus van Hollandia. Die bood klanten de keuze uit een enorm gevarieerd assortiment aan voorwerpen in ‘Oud-Hollandse’ stijl, van cocktailvorkjes, asbakjes, bonbonschaaltjes en broodmanden tot een compleet koffie- en theeservies.

Op zijn hoogtepunt telde het bedrijf zo’n vijftig werknemers. Het succes van Hollandia was ongetwijfeld te danken aan de sterke bedrijfsformule; de samenwerking tussen de oprichters en bedrijfsleiders Bernardus W. van Eldik III en A.F. van der Scheer en zilversmid Hendrik Dersjant Sr. Bernardus Warnerus van Eldik was een telg uit een lijn van Zutphense zilversmeden, die teruggaat tot in de 18e eeuw. Zijn initialen vormen het Hollandia meesterteken BWE. Met grote regelmaat en heel betaalbaar wordt Hollandia zilver op online veilingen aangeboden.

www.museazutphen.nl

Foto: zilverwerk van Maarten Rollfs of Roelofs

Dit doet de Federatie Goud en Zilver

De Federatie Goud en Zilver behartigt de belangen van de ondernemers die in deze branche werkzaam zijn, dat wil zeggen: de juweliers, de uurwerktechnici, de goud- en zilversmeden, de groothandelaren en de fabrikanten.

Meer informatie over de FGZ

Word lid en profiteer van de voordelen

De leden van de FGZ profiteren van een groot aantal voordelen.

Meer informatie over lid worden

Vacatures in de branche

Werken bij een juwelier, goud- of zilversmid? Of ambieer je een functie bij toeleverancier? Kijk hier voor vacatures bij aangesloten leden van de FGZ en stap onze branche binnen!

Bekijk actuele vacatures

Ga naar de bovenkant