Vakmanschap, creativiteit, ondernemerschap en liefde voor edelstenen. Dat zijn de trefwoorden die Fred Brom, directeur van Steltman Juwelier, kenmerken. Na een carrière van 43 jaar bij Steltman en meer dan 50 jaar in het juweliersvak, draagt Brom het familiebedrijf over aan zijn zoons, Andrew en Reinier Brom.

Fred Brom neemt met trots afscheid van ‘zijn’ Steltman: “Ik kan u niet zeggen hoe bevoorrecht ik me voel dat ik twee gepassioneerde en kundige opvolgers heb in mijn eigen zoons, Andrew en Reinier, die ook al twintig jaar bij Steltman actief zijn: Andrew als bedrijfsleider van Steltman Watches en Reinier als hoofd van ons goudsmidsatelier. Hierdoor kan de lange traditie die wij door de jaren heen met het hele team hebben opgebouwd geruisloos worden voortgezet.

Een leven lang juwelen
Fred Brom volgde medio jaren ’60 zijn opleiding tot goudsmid en juwelier aan de Vakschool in Schoonhoven en behaalde daar later tevens zijn FGA-diploma edelsteenkunde. Hierna deed Brom ervaring op bij juwelier John van der Vet in Amsterdam. In 1970 vervolgde hij zijn carrière bij een van de grootste juweliersbedrijven in Zuid-Afrika, Katz & Lourie.

In 1977 trad Brom aan als directeur/eigenaar van Steltman Juwelier, eerst aan de Kneuterdijk en later op de Plaats in Den Haag. “Steltman blinkt uit in het oog voor schoonheid, voor vakmanschap en voor de wensen van de klant. De basis van de juwelencollecties die wij bedenken en in ons eigen atelier maken, zijn altijd die prachtige schatten die de natuur ons biedt: edelstenen. Elke edelsteen heeft zijn eigen vorm en schoonheid, een eigen karakter. Niet alleen de klassieke edelstenen, zoals saffier, smaragd en robijn, maar juist die onbekende varianten, zoals spinellen, allerlei korunden, of een zeldzame Paraïbatoermalijn, die we vinden op onze inkoopreizen. In het eigen goudsmidsatelier van Steltman werken drie goudsmeden aangestuurd door Reinier Brom. Zij ontwerpen en creëren de unieke edelsteenjuwelen die tot het DNA van Steltman behoren.”

Edelsteenexpert
Als diamantexpert en edelsteenkundige is Fred Brom een autoriteit. Door zijn werkervaring in Zuid-Afrika, zijn veelvuldige bezoeken aan internationale vakbeurzen in de Verenigde Staten, Thailand en aan de mijnen in Sri Lanka, bouwde hij door de jaren heen een enorme kennis op. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Brom dertien jaar lang als juwelenexpert zijn opwachting maakte in het AvroTros-televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch. Hiervoor maakte hij een aantal memorabele reizen – op zoek naar de roots van specifieke juwelen – naar St. Petersburg voor Fabergé, naar Londen en Antwerpen voor diamant en naar Idar-Oberstein voor kleuredelstenen. De reizen zijn vastgelegd in uitzendingen die een boeiend kijkje geven in de wereld van de juwelen en edelstenen. Zijn expertise kwam hem ook van pas als voorzitter van de adviescommissie van het Nederlands Edelsteen Laboratorium.

Topmerken en privécollectie juwelen
De juwelierszaak, die in 1917 werd opgericht door Johannes Steltman, is onder de bezielende leiding van Fred Brom uitgegroeid tot een van de toonaangevende juweliers van Nederland, met een clientèle van koninklijke allure. Naast een uitgebreide collectie in eigen huis ontworpen en vervaardigde juwelen, zoals de Pure Gem, Alexandra, Wedding en Lotus collecties, voert Steltman ook juwelencollecties van grote internationale juweliershuizen.

Een hoogtepunt van Broms carrière was de tentoonstelling in het Kunstmuseum Den Haag in 2017 waarin alle historische juwelen die sinds de oprichting in 1917 ooit door Johannes Steltman en het huis Steltman zijn gecreëerd te zien waren. De expositie van deze privéverzameling trok veel bezoekers en kreeg aandacht in de internationale pers, en werd voor de toekomst vastgelegd in het Jubileumboek “Haagse Chic, Steltman – 100 jaar sieraden en zilver”.

Koninklijk Huis
In 2000 ontwierp Fred Brom tezamen met Prins Willem-Alexander de platina verlovingsring met oranje diamant die de prins aan zijn verloofde Máxima Zorreguita schonk. De uiterst zeldzame oranje diamant was geslepen en geleverd door Koninklijke Asscher Diamantmaatschappij.
In 2017 kreeg Steltman officieel het recht tot het voeren van het Koninklijk Wapen met de toevoeging “Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier”. Een kroon op het honderdjarige bestaan.

Expertise in mechanische horloges
In juni 1999 werd Steltman Watches geopend aan het Noordeinde. Inspelend op de groeiende behoefte aan vakkundige begeleiding bij de aankoop van mechanische horloges, groeide Steltman Watches al snel uit tot een van de toonaangevende speciaalzaken van Nederland en ver daarbuiten. Vanwege de aanhoudende groei verhuisde Steltman Watches in 2015 naar een geheel gerenoveerd pand aan de Plaats 16, met een eigen horloge-atelier waar twee gespecialiseerde uurwerkmakers werken. De horlogespeciaalzaak wordt geleid door Andrew Brom.

PAN
Door deelname aan PAN Amsterdam, een van Europa’s grootste kunst- en antiekbeurzen, maakte ook het kunstminnend publiek kennis met Fred Brom en Steltman Juwelier. Als voorzitter van het Stichtingsbestuur van de PAN in 2017/2018 drukte Brom onder andere zijn stempel op de modernisering van de beursvloer.

Museum
Nu hij zijn taken als directeur officieel heeft neergelegd, zal Brom zijn privécollectie juwelen en zilver van Johannes Steltman en Steltman Juwelier een museale opstelling geven op de eerste verdieping van Steltman Juwelier. Op verzoek en op afspraak zal deze collectie in de loop van dit jaar bezichtigd kunnen worden.
Natuurlijk blijft Fred Brom op de achtergrond betrokken bij het wel en wee van Steltman.

Maar zoals hij zelf zegt: “Ik heb er alle vertrouwen in dat de creativiteit van Reinier en het ondernemerschap van Andrew ook in de komende decennia Steltman tot volle bloei zal laten komen.”

www.steltman.nl

Foto’s: Hiske van der Gronden Portretfotografie