Vakschool Schoonhoven

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat de Nederlandse marine, onder leiding van Michiel de Ruyter, de Engelse vloot versloeg in de rivier de Medway bij Chatham door onder andere een ketting kapot te varen, die ter verdediging over de rivier was gespannen. De Tocht naar Chatham wordt dit jaar groots herdacht… weer met een ketting die over de Medway wordt gespannen. Deze keer voor een deel gemaakt door studenten van Vakschool Schoonhoven.

Alhoewel de Engelse marine flink in de pan werd gehakt door de Nederlanders, herdenken de Britten de Tocht naar Chatham uitbundig. Uiteindelijk waren de Engelsen Michiel de Ruyter dankbaar dat hij hen had wakker geschud; ze brachten hun vloot na de nederlaag snel op orde en werden oppermachtig op de wereldzeeën. De Tocht naar Chatham ging de geschiedenisboekjes is als ‘Our most glorious defeat’.

Megaketting
Eén van de evenementen tijdens de herdenking van de slag in Chatham is het spannen van een ketting met een lengte van 275 meter over de Medway. Vakschool Schoonhoven is voor het maken van deze megaketting geselecteerd door de University of Creative Arts (dept Jewelery) in Rochester, vlakbij Chatham. Vakschooldocent Pieter Vermeulen stond wel even te kijken toen hij hoorde dat de Nederlandse studenten mee mochten werken aan dit gezamenlijke project. “Ik geloof niet dat er in ons land stemmen zouden opgaan om een vreselijk pak slaag van de vijand te herdenken”, lacht hij.

Ambachtelijke vaardigheden
Voor het aaneenrijgen van de megaketting zijn 280 studenten in 14 groepen van 20 aan de slag gegaan. Goudsmeden, maar ook juweliers en uurwerkmakers. “Het maken van de ketting was een individuele opdracht”, vertelt Pieter. “De leerlingen mochten zelf bepalen welke materialen ze hiervoor wilden gebruiken.” Van Michiel de Ruyter hadden diverse leerlingen wel gehoord, maar de Tocht naar Chatham bleek hen niet veel te zeggen. Liever toonden zij hun ambachtelijke vaardigheden. Vooral voor de studenten uurwerktechniek, die normaal gesproken me pincet en tangetjes in klokjes en horloges peuteren, betekende dat toch wel een omschakeling. Maar ook die deden, met succes, een beroep op hun fantasie en creativiteit.

Feestweek
In april gaat de megaketting naar Engeland waar hij wordt samengevoegd met het deel van de Engelsen. Op 8 juni is de spectaculaire opening van de feestweek in Chatham. Behalve het spannen van de ketting worden verder onder andere roeiwedstrijden, een zeiltocht van Vlissingen naar Chatham, een braderie en spetterend vuurwerk georganiseerd.

www.vakschoolschoonhoven.nl

Foto’s: Rob Glastra Fotografie

Museum Prinsenhof