Op 19 mei zijn in het Amerikaanse Albuquerque de winnaars van de Saul Bell Design Awards 2019 bekendgemaakt. Winnaar van de hele ontwerp-wedstrijd, Best of Show, werd Debbie Sheezel uit Australië met haar emaillen collier ‘Lineal Alchemy’. De tweede prijs in de categorie Zilver ging naar één van de twee Nederlandse finalisten, Maja Houtman. Zij won de prijs met haar armband ‘Suftal Fidda’.

De Saul Bell Design Award is een van de meest gewilde en prestigieuze prijzen voor goud- en zilversmeden wereldwijd. Voor deze internationale designcompetitie werden finalisten geselecteerd uit honderden inzendingen, ingediend door ontwerpers uit landen over de hele wereld. Via twee ronden van strenge jurering kozen experts uit de juwelensector voor een Best of Show en daarnaast eerste en tweede plaats winnaars in negen concurrerende categorieën.

Levenselixer
De Best of Show van dit jaar is volgens de jury een extreem bijzonder kunstwerk, adembenemend door de details, de kleuren en het vakmanschap dat het uitstraalt. Kunstenares Debbie Sheezel beschrijft het gevoel dat ze kreeg bij het maken van het collier als het vinden van een levenselixer. “Het collier heet ‘Linear Alchemy’ omdat de structuur heel lineair is en het geïnspireerd is op de alchemie van eeuwen geleden. In de alchemie wilde men onedele metalen in goud omzetten en een levensverlengend elixer vinden. De werktuigen uit die tijd waren voor mij de inspiratie voor het geometrische design en de magische kleuren van het collier.”

300 zilveren ribben
De armband waarmee edelsmid Maja Houtman in Albuquerque een tweede prijs won bestaat uit ruim 300 zilveren ribben met een diameter van 0,5 mm, die bij elkaar worden gehouden door één draad van 0,2 mm dik. “Deze draad houdt niet alleen de ribben bijeen, maar hieraan hangen ook nog eens duizenden stukjes ketting”, vertelt Maja. “Het eindresultaat is een armband die zeer beweeglijk is en bijna aanvoelt als een vachtje.” Het ontwerp, de dynamiek en het technisch vernuft waarmee de armband tot stand kwam, gaven de jury de doorslag Maja te onderscheiden.

Complimenten
“Dit is een van de meest hoogstaande wedstrijden in de wereld op ons vakgebied en dus voor mij een grote eer om deze prijs te krijgen. Ik heb erg veel complimenten gehad over mijn armband en het vele werk dat erin zit, zowel technisch als esthetisch. De uitreiking is onderdeel van het 33ste Santa Fe Symposium in Albuquerque, New Mexico, een geweldig symposium met zeven lezingen per dag over allerlei onderwerpen op het gebied van goud- en zilversmeden”, aldus Maja.

Ring als decoratie
Naast Maja Houtman was er nog een Nederlandse goudsmid genomineerd voor een Saul Bell Design Award in de categorie Zilver: Christine de Vogel met haar ontwerp ‘Flowering’. Het idee achter dit ontwerp is dat veel sieraden, vooral cocktailringen, alleen uit het sieradendoosje komen als er een speciale gelegenheid is. Zonde, vindt Christine, en daarom maakte ze een ring die, als hij niet gedragen wordt, in een bloemvormige houder geplaatst kan worden als decoratief object. Geen prijs voor Christine, maar desondanks is ze trots en vereerd één van de vijf finalisten te zijn geweest.

Saul Bell
De Saul Bell Design Award is vernoemd naar Saul Bell, de oprichter van Rio Grande in Albuquerque, New Mexico. Met zijn bedrijf wilde Bell juweliers en ambachtslieden steunen en kansen bieden om hun vaardigheden te ontwikkelen. De naar hem genoemde ontwerpwedstrijd, die jaarlijks gehouden wordt, is een hommage aan de man en zijn levenswerk. Tegenwoordig is Rio Grande wereldwijd een van de grootste toeleveranciers voor de sieradenindustrie.

Alle winnende ontwerpen zijn te zien op www.saulbellaward.com

Foto linksboven: collier ‘Linear Alchemy’ van Debbie Sheezel, Best of Show
Foto rechtsboven: armband ‘Suftal Fidda’ van Maja Houtman, 2e prijs categorie Zilver
Foto linksonder: ring ‘Flowering’ van Christine de Vogel, finaliste categorie Zilver
Foto rechtsonder: ring ‘Moebius No. 1’ van Pierre-Yves Paquette, 1e prijs categorie Goud