In Schoonhoven is Tweede Pinksterdag al 35 jaar Zilverdag. De Zilverdag is altijd een feest, maar dit jaar helemaal vanwege de 35e verjaardag van het evenement. En dus was de Zilverstad op 10 juni één groot feestelijk openluchtmuseum. Zo’n 25.000 bezoekers lieten zich onderdompelen in de wereld van het zilver.

Zilver was er in Schoonhoven op 10 juni; in de meer dan 140 paviljoens lieten de standhouders hun vak zien en presenteerden ze hun collecties. Door de hele stad werden sieraden bewonderd, gepast, gekocht en zelf gemaakt. Groots zilver werd aanschouwd, in antiek zilver gehandeld.

Veel bekijks
De Expotent met high end sieraden, de Silver Challenge en Junior Challenge en de tentoonstelling kerkelijk zilver in de Katholieke Kerk trokken veel bekijks. Vakschool Schoonhoven ontving een groot aantal bezoekers tijdens de open dag en in het Zilvermuseum was van alles te zien en te doen: de eigen smederij van het museum, taxateur George Hamel, mini-masterclasses van René Kappers en de laatste dag van tentoonstelling Designed by Nature. Voor de inwendige mens ging het publiek naar de food- en drinktrucks op het horecaplein. Eén champagnedrinker beleefde daar een bijzonder moment: zij vond een echte diamant in haar glas.

Silver Challenge
Femke Toele ontving de eerste prijs bij de Silver Challenge met haar inzending Fête de la Rose. De tweede, derde en vierde prijs gingen respectievelijk naar Janneke de Bruijn, Marjon Kappers en Laura van der Kleijn. Nieuw dit jaar was de Junior Challenge. In de leeftijdscategorie 7-11 jaar was de 8-jarige Floor Lorsé de winnaar en in de leeftijdscategorie 12-15 jaar ging Angelica de Ruiter, 12 jaar, met de prijs naar huis.

Draadsmeedwedstrijd
Het record van de jaarlijkse draadsmeedwedstrijd werd dit jaar verbroken. Michiel ’t Hoff wist een draad van 33,5 cm te smeden. De smeedwedstrijd kon rekenen op veel belangstelling; het typerende gehamer klonk de hele dag.

Rabobank Jong Talentplein
(Oud)-leerlingen van Vakschool Schoonhoven presenteerden zich op het Rabobank Jong Talentplein dat podium biedt aan starters en nieuwe talenten. Rabobank Utrechtse Waarden wil jong ondernemerschap stimuleren en stelt al een aantal jaar op rij geldprijzen beschikbaar. De jury deelde de prijzen uit aan Vannesa Montoya Lopera (eerste prijs) en Simona Ruben (tweede prijs). De Rabobank publieksprijs was voor Femke Kooiman.

Meer zilver
Proef het zilver-DNA in Schoonhoven ook tijdens het Zilverweekend in september (met het accent op educatie) en de intieme Nacht van het Zilver op 14 december. Data en meer informatie via www.inschoonhoven.nl.

www.zilverdag.com

Foto’s: Rob Glastra Fotografie Schoonhoven

Silver Challenge

Links: Fête de la Rose waarmee Femke Toele de Silver Challenge won, een elegant en gedetailleerd patroon van handgeknoopt garen, gebaseerd op de oude handwerktechniek frivolite. Materiaal: zilver, bergkristal, spinel, melkkwarts, rozenkwarts en zoetwaterparels
Silver Challenge-prijswinnaars, v.l.n.r. Femke, Janneke, Marjon en Laura

Midden: Plastic Zee Parel, oorbellen van kralen en gesmolten plastic. “Als we niks aan de plastic soep doen, hebben we alleen nog maar plastic zee parels”, zegt Angelica de Ruiter

Rechts: Mier-zoet feestje (1e prijs Silver Challenge Junior) met zilveren mieren en taartring. Floor Lorse: “Bij een feest hoort iets lekkers, het liefst mierzoet, vandaar de mieren om de taart”

Silver Challenge winnaars Femke, Janneke, Marjon en Laura en Silver Challenge Junior-winnaars Floor en Angelica

Museum Prinsenhof