Maandag 21 mei is het zover: opnieuw staat het oude centrum van Schoonhoven in het teken van de Nationale Zilverdag. Dit jaar vindt de 34e editie plaats van het succesvolle evenement dat jaarlijks zo’n 20.000 bezoekers trekt. Bij meer dan 140 kramen en paviljoens ontmoeten zij (inter)nationale goud- en zilversmeden, graveurs, edelsmeden en andere kunstenaars met edelmetalen. Het blijft niet bij kijken en kopen in de binnenstad: bezoekers kunnen op tal van plaatsen ook zelf aan de slag.

Zo kunnen bezoekers bij Zilver aan de Lek aan de Havenstraat een workshop volgen en kennis maken met zagen, boren, hameren, schuren, vijlen en polijsten. Het eindresultaat? Een hanger, ring, oorhangers, sleutelhanger of ander zilver voorwerp. Geïnteresseerden kunnen zich van tevoren inschrijven via info@zilveraandelek.nl of tijdens de Nationale Zilverdag binnenlopen en aanschuiven.

Draadsmeedwedstrijd
Wie ontdekt nieuwe talenten op de hoek van de Dam/Haven en smeedt op 21 mei het langste draad? De winnaar van deze draadsmeedwedstrijd ontvangt een mooie prijs! Ook aan de Haven te beleven: bij Edelsmederij Marjon Kappers op Haven 10 werkt een goudsmid buiten en bij de stand van Sieradenatelier Vandeverademing wordt de kunst van het solderen getoond. Bij Rikkoert wordt in het EDELambachtshuis een demonstratie gegeven van het smeden van een kikkerschaal.

Vakschool
Demonstraties zijn er niet alleen in de binnenstad. Bij de Vakschool, gevestigd aan de Mr. Kesperstraat, tonen studenten de kneepjes van het vak. Studenten en docenten van de vakschool presenteren zich ook op de Dam in het centrum.

Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven
Ook in het Zilvermuseum kunnen bezoekers vakmensen aan het werk zien. Bovendien wordt hier tijdens de Nationale Zilverdag de zilveren maquette van het Franse kasteel Chambord getoond. Tweede Pinksterdag is namelijk het niet alleen de Nationale Zilverdag, maar ook de Dag van het Kasteel. De maquette is gemaakt door de zilversmid Nico van der Putten. In het Zilvermuseum kunnen bezoekers bovendien een 14 meter lange tafel bewonderen waar meer dan 100 unieke stukken uit de historische en hedendaagse collectie van het Franse zilverhuis Christofle worden gepresenteerd: grote zilveren en verzilverde werken die gebruikt worden bij feestelijke gelegenheden of speciaal vervaardigd zijn voor feestelijke gebeurtenissen. Op het toegangskaartje voor het Nederlands Zilvermuseum wordt tijdens de Nationale Zilverdag 50% korting gegeven.

Demonstraties Doelenplein
Ook op het Doelenplein worden verschillende demonstraties en workshops gegeven: bij o.a. de leden van het gilde St. Eloy, bij Madeira Bon Bussum en bij het Zilverpakhuis. Bij de Haarlemsche Zilversmederij op hetzelfde plein zien bezoekers hoe een zilveren broodmand wordt vervaardigd.

www.zilverdag.nl