Zoals op alle scholen was ook op Zadkine Vakschool Schoonhoven dit jaar de diploma-uitreiking niet zoals andere jaren. Normaal gesproken een feestelijke happening, dit jaar in verband met het coronavirus een ingetogen gebeuren met inachtneming van de beperkende maatregelen. Desalniettemin waren de afgestudeerde studenten uiteraard blij hun diploma in ontvangst te kunnen nemen én werd er net als ieder jaar een aantal prijzen uitgereikt.
Vanwege de beperkende maatregelen konden er maar maximaal 30 personen aanwezig zijn per diploma-uitreiking. Dat betekende dat de geslaagden dit jaar zonder familie, vrienden en bekenden hun diploma in ontvangst moesten nemen. Wel konden betrokkenen via een livestream getuigen zijn van de bijeenkomst.
FGZ-awards
Drie studenten werd extra in het zonnetje gezet; zij mochten de FGZ-award in ontvangst nemen. Deze jaarlijkse award wordt door de Federatie Goud en Zilver uitgereikt aan studenten van de opleidingen juwelier, uurwerktechniek en goudsmeden die zich tijdens hun opleiding en stage op een bijzondere wijze hebben onderscheiden.
Juwelier
Bij de opleiding juwelier mocht Daniël Groen de FGZ-award, bestaande uit de zilveren sculptuur ‘Hoog Niveau’ en een oorkonde, in ontvangst nemen. Daniël kreeg zijn welverdiende award omdat hij een uitstekende opbouw in zijn vakschoolcarrière heeft laten zien en zelfs een voorbeeldfunctie binnen de school bekleedde. Vanaf het begin van de opleiding stond hij midden in de branche, deed net even een stapje meer en toonde veel passie voor zijn vak en gedrevenheid. Een verbinder in het contact met studiegenoten die altijd voor een goede sfeer zorgde.
Uurwerktechniek
Carmen Steg won bij de opleiding uurwerktechniek de FGZ-award. Na haar opleiding goudsmeden ging Carmen door met uurwerktechniek. Door een aantal gezondheidsissues kon ze niet altijd aanwezig zijn en liep ze vertraging op. Toch bleef ze positief en wist ze op bewonderenswaardige wijze door te zetten. Ook haar stagebedrijven waren lovend over haar werkhouding en positieve inslag. Altijd wilde ze beoordeeld worden op wat ze kon en geen ‘o, wat is zij zielig’-voldoendetje krijgen, zoals ze het zelf uitdrukte. Ook voor Carmen dus een verdiende sculptuur ‘Hoog Niveau’.
Goudsmeden
De FGZ-award voor de beste student goudsmeden bestaat uit een zilveren plaatje waar de winnaar meteen mee aan de slag kan. Deze award werd terecht toegekend aan Ghislaine Kalff. In deze moeilijke tijd met veel onzekerheden moet je varen op gezond verstand, gevoel, geduld en doorzettingsvermogen. Allemaal eigenschappen die Ghislaine in haar dna heeft. Al vroeg in haar stage werkte ze op hoog niveau. Ze maakte lange dagen, werkte hard en leerde veel. In de tussentijd leverde ze geweldige logboeken aan met een goede inkijk in haar ontwikkeling als vakvrouw.
Meesterstukken
Docent vormgeving Henriëtte Braakman maakte namens de jury de winnaars van Meesterstukken 2020 bekend. Winnaar van de vakjuryprijs dit jaar was Renze Hammenga. De jury over dit Meesterstuk: “De verbeeldingskracht zette aan tot het ontwerp van dit vingersieraad met een alternatieve en onconventionele zetmethode. Een concaaf geslepen topaas op technisch vernuftige wijze geklemd tussen twee ogenschijnlijk grijpende robotarmen. De gekozen materialen staan voor een niet traditionele goudsmidtechniek. De hightech uitstraling verwijst naar een futuristisch getransformeerde toekomst.”
De 2e prijs ging naar Jessie Willems. “De luxe uitstraling van het kostbare materiaal doet niet vermoeden dat de drie-eenheid na ontbindende handelingen een verborgen multifunctionaliteit in zich draagt. Samen ineen, een hanger en twee oorsieraden in een rijke gouden uitvoering met edelstenen”, aldus de jury. De 3e prijs was voor Luuk Jungbeker voor zijn “hedendaags sierstuk met duimring als pronkstuk aan de riem onder het hart, een symbool voor vakmanschap!”
De winnaars ontvingen naast een oorkonde onder dankzegging ook een goed gevulde envelop van de sponsoren Rob Glastra Fotografie Schoonhoven, Schöne Edelmetaal, Bijou Moderne, BirGem, Fa. G.J. van den Bergh Zilverwerken en Herens & Herens.
Taxateurs
De zeven gediplomeerde taxateurs van juweliersartikelen van na 1952 met docent Monique Konst op de trap voor de Vakschool.
Thomas Bode Penning
Sylvia Helmink, directeur van Bijou Moderne, reikte de Thomas Bode-prijs uit aan Willem Peltenburg. Willem is 39 jaar verbonden geweest aan Vakschool Schoonhoven. Daarmee is hij een bekende voor veel mensen uit het vak. Begin jaren 80 kwam hij in dienst als conciërge en later werd hij instructeur bij de opleiding goudsmeden. Willem is verder lang verantwoordelijk geweest voor de samenstelling van de gereedschapskisten en in die hoedanigheid heeft hij veel samengewerkt met Thomas Bode. Toen Sylvia Helmink hoorde dat Willem met pensioen ging was het voor haar duidelijk dat de penning met de afbeelding van Thomas dit jaar naar Willem moest gaan. Deze was, gezien zijn band met Thomas, zichtbaar geroerd door dit mooie gebaar.
www.zadkine.nl/vakschoolschoonhoven
Foto’s: Rob Glastra Fotografie Schoonhoven