Laden Evenementen

‘Ken jij al het zilver van Berlage, waar ik nu iedere dag van geniet? Ik geloof van niet. Het is zo strak en mooi, dat alleen mijn fijne tafellakens er bij passen. Al het andere zou ik soms van de tafel weg willen nemen & ik verzin al hoe ik ook een werkelijk mooi servies er bij krijg.’ – Helene Kröller-Müller, 30 januari 1913, in een brief aan Sam van Deventer.

De expositie ‘Aan tafel met Helene Kröller-Müller is t/m 29 september te zien in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven.

Helene Kröller-Müller is bekend als liefhebber en verzamelaar van kunst. Het gelijknamige museum op De Hoge Veluwe en de prachtige collectie Van Gogh schilderijen hebben we aan haar te danken. Regelmatig geeft zij ook opdrachten aan vooraanstaande kunstenaars, architecten en beeldhouwers. Haar uitgesproken smaak en markante persoonlijkheid zijn van grote invloed op de ontwikkeling van kunst aan het begin van de 20e eeuw. Maar zoals dat vaker gaat tussen opdrachtgever en kunstenaar verloopt de samenwerking niet altijd even soepel…

Opdrachten voor de architecten Berlage & Van der Velde
Bij de expositie ‘Aan tafel met Helene Kröller-Müller’ in het Nederlands Zilvermuseum, maak je kennis met Helene als opdrachtgeefster voor tafelzilver. Gecharmeerd van de eerdere ontwerpen voor gebouwen van de architecten Berlage en Van de Velde besluit ze ook met hen samen te werken voor haar tafelzilver. Uit deze samenwerking komen drie unieke ontwerpen voort.

Uniek zilver
Op de achtergrond speelt de ontwikkeling van het Jachthuis St. Hubertus, een zogenaamd ‘Gesamtkunstwerk’ waarin alles als één geheel wordt ontworpen. Is het tafelzilver onderdeel hiervan, of staat het op zichzelf? Welk stempel drukken de architecten en de opdrachtgeefster op het zilver? Hoe passen de ontwerpen in de tijd van toen? Ontdek de verhalen en bewonder het bijzondere tafelzilver dat zelden te zien is en waar Helene zo van kon genieten.

Bezoekersinformatie
Bij de expositie is een speurtocht voor kinderen, waarbij zij op speelse wijze ontdekken wie de verschillende ‘hoofdpersonen’ in dit verhaal zijn, het gaat over verzamelen en natuurlijk kan er iets leuks gemaakt worden in de Zilverwerkplaats. Er volgen verschillende activiteiten voor jong & oud, zoals een speurtocht, rondleiding en lezing. Kijk op www.zilvermuseum.com of volg ons op social media. Bezoekadres: Nederlands Zilvermuseum, Kazerneplein 4, 2871 CZ Schoonhoven.

Foto: Bonbonnière, 1918, ontwerp van H.P. Berlage, uitvoering door N.V. Koninklijke Begeer te Utrecht, foto: Nederlands Zilvermuseum

Deel dit bericht, kies uw platform!

Titel

Dit doet de Federatie Goud en Zilver

De Federatie Goud en Zilver behartigt de belangen van de ondernemers die in deze branche werkzaam zijn, dat wil zeggen: de juweliers, de uurwerktechnici, de goud- en zilversmeden, de groothandelaren en de fabrikanten.

Meer informatie over de FGZ

Word lid en profiteer van de voordelen

De leden van de FGZ profiteren van een groot aantal voordelen.

Meer informatie over lid worden

Vacatures in de branche

Werken bij een juwelier, goud- of zilversmid? Of ambieer je een functie bij toeleverancier? Kijk hier voor vacatures bij aangesloten leden van de FGZ en stap onze branche binnen!

Bekijk actuele vacatures

Ga naar de bovenkant