Home/Business, Consumenten/Ambacht in Beeld Festival Amsterdam
Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Op zaterdag 24 en zondag 25 september vindt het Ambacht in Beeld Festival plaats in de NDSM Loods in Amsterdam-Noord. Van pottenbakken tot sieraden maken en van Japans lakwerk tot diamant slijpen: in de grote loods delen ambachtslieden hun kennis en vaardigheden met het publiek tijdens workshops, masterclasses en demonstraties.

Bezoekers van alle leeftijden ervaren op het festival hoe het voelt om iets met je handen te maken. Zo wil het festival op een interactieve manier werken aan de waardering en erkenning van ambachten en vakmeesterschap onder een breed publiek.

Diversiteit
Tijdens deze achtste editie van het Ambacht in Beeld Festival is er naast (her)waardering van uitstervende ambachten, specifiek aandacht voor drie sociaalmaatschappelijke thema’s: urgente beroepen (zoals pianostemmers en orthopedische schoenmakers), diversiteit en duurzaamheid. Dit jaar wordt één van de thema’s diversiteit benadrukt door ambachten uit verschillende culturen zoals hennakunst, Arabische kalligrafie en het maken van traditionele Oekraïense poppetjes. Het festival stimuleert een duurzame werkwijze door middel van spaarzaamheid met materialen, onderhoud, reparatie, recycling van materialen en het maken van bewuste keuzes in de consumptie.

Van pottenbakken tot diamantslijpen
Naast workshops en masterclasses is er een horecaplein met vegan eten en drinken, proeverijen en foodworkshops. Er is een bioscoop met een doorlopend documentaireprogramma en een materialenbeurs. Ook presenteren diverse vakopleidingen en musea zich. Elke vakmeester verzorgt dagelijks diverse workshops. Met een capaciteit van gemiddeld 10 personen is er veel persoonlijke aandacht en steekt iedere deelnemer echt iets op. De workshops vinden plaats in de grote hal, waardoor het publiek de ambachten voortdurend in bedrijf ziet.

Directeur van het Ambacht in Beeld Festival Wendy van Wilgenburg: “Het Ambacht in Beeld Festival draagt bij aan een nieuwe waardering van het ambacht en de beoefening ervan door het brede publiek. Door het vakmanschap op interactieve en educatieve manier uit te lichten, bouwen we aan het imago en de zichtbaarheid van ambachtelijke meesters. Zo willen we bijdragen aan het behoud van ambachten als immaterieel erfgoed, en het belang van het doorgeven van vakkennis benadrukken.”

www.ambachtinbeeldfestival.nl 

Dit doet de Federatie Goud en Zilver

De Federatie Goud en Zilver behartigt de belangen van de ondernemers die in deze branche werkzaam zijn, dat wil zeggen: de juweliers, de uurwerktechnici, de goud- en zilversmeden, de groothandelaren en de fabrikanten.

Meer informatie over de FGZ

Word lid en profiteer van de voordelen

De leden van de FGZ profiteren van een groot aantal voordelen.

Meer informatie over lid worden

Vacatures in de branche

Werken bij een juwelier, goud- of zilversmid? Of ambieer je een functie bij toeleverancier? Kijk hier voor vacatures bij aangesloten leden van de FGZ en stap onze branche binnen!

Bekijk actuele vacatures

Ga naar de bovenkant