Laden Evenementen

De derde- en vierdejaars studenten van Vakschool in Schoonhoven hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan hun prachtige ‘Meesterstukken en Miniaturen’. Het Nederlands Zilvermuseum is er trots op om deze startende talenten een podium te bieden en hun eindexamenstukken aan het grote publiek te tonen. Bezoekers kunnen tot en met 16 oktober stemmen op hun favoriete creatie voor de publieksprijs. Dit is jouw kans om nieuw talent te steunen en hen te helpen deze prestigieuze prijs te winnen! Kom vanaf nu tot en met de Zilvernacht de unieke werken bewonderen in de Zilverlounge op de begane grond van het Nederlands Zilvermuseum.

Breng je stem uit voor de Publieksprijs!
Zoals ieder jaar kunnen de afgestudeerde smeden allerlei prijzen winnen. Naast de vakjuryprijs maken zij ook kans op de publieksprijs, en daarvoor hebben ze jullie hulp nodig. Als bezoeker kun je meestemmen voor je favoriete Meesterstuk of Miniatuur. Breng je stem uit tijdens je bezoek aan het Zilvermuseum tot en met 16 oktober. Vul de naam in van de student wiens eindexamenstuk volgens jou de publieksprijs verdient.

Een oude traditie in ere hersteld
Tot ver in de 18e eeuw verzorgden de Gilden zelf de opleiding tot goud- of zilversmid. Op jonge leeftijd ging je als leerling bij een zilversmid werken om uiteindelijk gezel te worden. Als je daarna het vak zeer goed beheerste mocht je – na goedkeuring door de meester waar je werkzaam was – een meesterproef afleggen. Op initiatief van een kleine groep zilversmeden uit Schoonhoven is in 2004 deze oude traditie in een nieuw jasje gestoken.

De vierdejaars eindexamenstudenten van Vakschool Schoonhoven moeten tegenwoordig hun opleiding afronden door het afleggen van een “proeve van bekwaamheid” genaamd “Meesterstuk”. Om de vaktechnische vaardigheden van de derdejaars eindexamenleerlingen te testen, moeten zij aan het einde van hun opleiding een opdracht op schaal, oftewel “Miniatuur”, voltooien. De getoonde werken in de expositie zijn de resultaten van het afgelopen jaar 2023/2024.

Kom en bewonder de schitterende creaties van deze nieuwe generatie zilversmeden in het Nederlands Zilvermuseum en stem op jouw favoriet!
‘Meesterwerken en Miniaturen’ komt mede tot stand dankzij: Bijou Moderne, Fa. G.J. van den Bergh Zilver-werken, Herens & Herens, JUWON, Schöne Edelmetaal en BirGem, Vakschool Schoonhoven.

www.zilvermuseum.com

Foto: Meesterstuk Milana Verhallen

Deel dit bericht, kies uw platform!

Dit doet de Federatie Goud en Zilver

De Federatie Goud en Zilver behartigt de belangen van de ondernemers die in deze branche werkzaam zijn, dat wil zeggen: de juweliers, de uurwerktechnici, de goud- en zilversmeden, de groothandelaren en de fabrikanten.

Meer informatie over de FGZ

Word lid en profiteer van de voordelen

De leden van de FGZ profiteren van een groot aantal voordelen.

Meer informatie over lid worden

Vacatures in de branche

Werken bij een juwelier, goud- of zilversmid? Of ambieer je een functie bij toeleverancier? Kijk hier voor vacatures bij aangesloten leden van de FGZ en stap onze branche binnen!

Bekijk actuele vacatures

Ga naar de bovenkant