Er is weer nieuw werk van de Vakschoolstudenten in het Nederlands Zilvermuseum te bewonderen! Dit keer geen meesterstukken of miniaturen, maar een burgemeestersketen. Opgebouwd uit verschillende, individuele schakels die in zijn geheel een keten voor een Nachtburgemeester vormen. Studenten van de versnelde opleiding aan de Vakschool kregen de opdracht om deze bijzondere ambtsketen met afwijkende schakels, naar eigen interpretatie over hun beleving van de nacht vorm te geven. Te zien t/m 9 februari 2025.
De traditie van de Nachtburgemeestersketen
Al eeuwenlang dienen kettingen en ketens als symbolen van status, macht, gezag, rijkdom maar ook verbondenheid en kunde. Zo zien we dat ook gereflecteerd in de vormgeving van ambtsketens. Schoonhoven kent al sinds 2007 een nachtburgermeester. Die heeft een wel zeer bijzondere burgemeestersketen, gemaakt door alle zilversmeden die zijn aangesloten bij het Goud- en Zilversmidsgilde St. Eloy in Schoonhoven. Opvallend aan de keten zijn de schakels die bestaan uit de kenmerkende onderdelen van de bij de gilde aangesloten Schoonhovense ateliers en zilversmeden. Zo zie je er soms een stuk van een sieraad, een zilveren lepeltje, een moderne speld of zelfs een Zeeuwse knoop erin terug. Alle schakels zijn verder op een eenvoudige manier verbonden met stevige zilveren draadogen. Dit inspireerde de docenten voor een nieuwe, uitdagende opdracht voor de Vakschoolstudenten.
Uitdagende opdracht toont vakmanschap van studenten
De versnelde opleiding bestaat uit een schoolperiode van 9 kwartalen. Voor hun afsluitende werkstuk moeten zij in een voldoende halen om aan de stageperiode te mogen beginnen. Tijdens deze opdracht ontwerpt en maakt de student een eigen schakel tijdens de lessen goudsmeden. Als Inspiratiebron diende de Schoonhovense gildeketen (2007) en nachtburgemeesters zoals Jules Deelder, Freek Wallagh of Rene Bom. De schakel bestaat eigenlijk uit een korfje, doosje of containertje dat middels een dekseltje open en dicht kan en waarin een door de student bedacht en ontwikkelt voorwerp/kleinood wordt opgeborgen/tentoongesteld. Het kleinood wordt tijdens de vormgevingslessen gemaakt en symboliseert de beleving die de student heeft als het om de nacht gaat. Uiteindelijk worden de schakels in het laatste stadium samengevoegd tot een keten.