Van 2 t/m 9 november tonen meer dan 125 overwegend Nederlandse galeristen, antiquairs en kunsthandelaren een eclectisch aanbod van schilderijen, antiek, moderne – en hedendaagse kunst, sieraden, fotografie, designmeubelen en cultuurobjecten op de 38e editie van PAN Amsterdam in de RAI.
Als vanouds presenteert deze gerenommeerde beurs voor kunst, antiek en design een veelzijdige mix van deelnemers, variërend van gevestigde namen tot opvallende nieuwkomers. Tegelijkertijd vertonen vertrouwde onderdelen als Walls & Cabinets, Museum Spotlight en lezingenplatform PAN Podium een nieuw elan. Zo staat dit jaar in Museum Spotlight het Kröller-Müller Museum centraal.
Campagnebeeld door Splinter Chabot
PAN heeft Splinter Chabot, schrijver, kunstenaar en televisiemaker, gevraagd om het concept voor het campagnebeeld voor de 2025-editie te bedenken. Chabot staat bekend om zijn uitgesproken kleurgebruik, fantasierijke beeldtaal en gevoel voor gelaagdheid: om zijn kijk op kunst als ontsnapping, maar ook als uitnodiging tot intenser kijken en voelen. Zijn visuele wereld sluit naadloos aan bij de veelzijdigheid van de PAN die hij definieert als ‘een plek waar verdwalen voelt als thuiskomen in een ander perspectief’. Naar verwachting presenteert Chabot deze zomer het resultaat van zijn werk.
Museum Spotlight: Kröller-Müller Museum
Elk jaar presenteert de PAN in Museum Spotlight een toonaangevend Nederlands museum. Dit jaar is dat een internationale topper als het Kröller-Müller Museum. In de spotlights onder meer: de Venere degli Stracci (Venus van de vodden) van Michelangelo Pistoletto (gemaakt in de periode 1967 – 1982). PAN-directeur Mark Grol: “Helene Kröller-Müller verzamelde eclectisch en intuïtief. Ze bracht kunst samen die haar raakte, ongeacht tijd, stroming of stijl. Die open blik, nog altijd een wezenskenmerk van het beroemde Kröller-Müller Museum, past perfect bij de PAN: hier vind je een verrassende mix van oud en nieuw, van klassiek tot cutting-edge. Het is een ontmoeting van werelden, en daarin herkennen we elkaar.”
Nieuwe gezichten op de beursvloer
Een aantal galeries neemt dit jaar voor het eerst deel aan PAN Amsterdam, waaronder:
• Art Fauve (NL) – hedendaagse kunst met frisse flair
• VCRB Gallery (BE) – moderne schilderkunst met internationale allure
• #Heejsteck (NL) – jong platform met een scherp oog voor experiment
• Settantotto / DepArt (NL) – poëtische vormgeving op het snijvlak van kunst en design
Zij voegen zich bij een breed deelnemersveld uit binnen- en buitenland, waaronder België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en Zuid-Korea.
Walls & Cabinets: compacte statements
Met Walls en Cabinets biedt PAN ruimte aan compacte, inhoudelijke presentaties. Binnen Walls tonen galeries solopresentaties met een helder profiel. Onder meer:
• Richard van der AA (ES) – abstracte vormen met ruimtelijke werking
• ENSEOUL (NL/KR) – opkomend talent uit Zuid-Korea
• NQ Gallery (BE) – vrouwelijke perspectieven in de schilderkunst
In Cabinets presenteren galeries hun thematische verzamelingen. Bijvoorbeeld:
• Van Pruissen Asian Art (NL) – verfijnde objecten uit Azië
• DOF Foto (NL) – fotografie als cultureel archief
• Argento (NL) – klassieke schilderkunst uit Italië en Vlaanderen
PAN Podium: verdieping en actualiteit
Ook dit jaar biedt PAN Podium een geheel nieuwe programmering vol inspiratie, ontmoeting en verdieping. Tijdens PAN Amsterdam 2025 staat een reeks actuele thema’s centraal, waaronder Fotografie, Design & Architectuur, Corporate Collecties, Wear your Art, Podiumkunsten, Verzamelaarshuizen en Kunst & Gastronomie. In samenwerking met onder meer het Kröller-Müller Museum, Codart en de VNK worden verrassende invalshoeken belicht en uiteenlopende stemmen uit de kunst-, antiek- en designwereld samengebracht. PAN Podium 2025 belooft een inspirerende verkenning voor iedereen met een passie voor kunst.
Foto: Jitske Nap