Laden Evenementen

Het Nederlands Zilvermuseum onthult in de expositie ‘Tin Ten Toon’ de rijkheid van dit eeuwenoude materiaal. Van chique gedekte tafels tot kinderspeelgoed, tin vind je overal terug. Is de bijnaam ‘armeluiszilver’ wel terecht? En welke verschillen of overeenkomsten zijn er met zilver? Bezoek deze expositie met unieke voorwerpen en verhalen die bij elkaar zijn gebracht in samenwerking met de Nederlandse TinVereniging voor hun 30-jarig jubileum. Te zien van 17 juni t/m 16 februari.

Goed gefopt
Tin staat in de volksmond bekend als ‘armeluiszilver’. Maar armelui konden zich tot ver in de 19de eeuw geen tin veroorloven. De misvatting is ontstaan doordat sommige voorwerpen zowel in zilver als tin zijn gemaakt. Uit geldgebrek verruilde de Nederlandse adel bovendien massaal het zilveren servies voor een tinnen variant. Mooi opgepoetst is het verschil nauwelijks zichtbaar!

Tinnen stadskannen in Schoonhoven
De tentoonstelling toont prachtige voorbeelden van luxe stadskannen uit Schoonhoven. Zij werden gebruikt voor het schenken van wijn bij bijzondere gelegenheden en waren slechts zichtbaar voor hooggeplaatste gasten van een stadsbestuur. Dat waren zeker geen armelui…

Rembrandt, Jan Steen en Wimbledon
De bezoeker gaat op onderzoek uit en ontdekt meer over de invloed van beroemde schilders als Rembrandt en Jan Steen op de naamgeving van tinnen kannen. Hoe maak je tinnen objecten? En wat heeft de prestigieuze schaal voor vrouwelijke winnaars van het tennistoernooi op Wimbledon te maken met de tinnen schaal die François Briot ooit maakte in de 16de eeuw? Van pispotten en tinrollen uit scheepswrakken tot soldaatjes en middeleeuwse ridders. De tentoonstelling is een must-see voor iedereen die de schoonheid en rijkdom van tin wil (her)ontdekken!

Activiteiten & publicatie
Op 2 september is er een taxatiedag in het Zilvermuseum voor Zilver en Tin met Jan Beekhuizen en Joseph Estie, beide bekend van Tussen Kunst en Kitsch. Het is mogelijk om een rondleiding te boeken bij de expositie. Er zal een publicatie verschijnen over de expositie die verkocht wordt in het Zilvermuseum. Voor kinderen volgen er workshops in het Weekend van de Wetenschap (8 oktober 2023) en de najaarsreeks van de Museumjeugduniversiteit zal over tin gaan.

www.zilvermuseum.com

Deel dit bericht, kies uw platform!

Titel

Dit doet de Federatie Goud en Zilver

De Federatie Goud en Zilver behartigt de belangen van de ondernemers die in deze branche werkzaam zijn, dat wil zeggen: de juweliers, de uurwerktechnici, de goud- en zilversmeden, de groothandelaren en de fabrikanten.

Meer informatie over de FGZ

Word lid en profiteer van de voordelen

De leden van de FGZ profiteren van een groot aantal voordelen.

Meer informatie over lid worden

Vacatures in de branche

Werken bij een juwelier, goud- of zilversmid? Of ambieer je een functie bij toeleverancier? Kijk hier voor vacatures bij aangesloten leden van de FGZ en stap onze branche binnen!

Bekijk actuele vacatures

Ga naar de bovenkant