Laden Evenementen

Passend bij fonkelend licht in donkere winterdagen is de tentoonstelling Zeister zilver voor drie vorstinnen die Stichting De ZilverKamer Zeist van 7 november 2023 tot 29 januari 2024 realiseert in Slot Zeist.

De aanleiding voor deze tentoonstelling is de connectie van fraai zilverwerk uit Zeist met drie koninklijke gebeurtenissen: de inauguratie van Koningin Wilhelmina in 1898 (125 jaar geleden), de inauguratie van koningin Juliana in 1948 (75 jaar geleden) en de abdicatie van koningin Beatrix (10 jaar geleden).

Juist in die tijdspanne ontwikkelde de zilverindustrie zich in Zeist. Gerritsen & Van Kempen (vanaf 1960 Van Kempen & Begeer), Gero en Sola werden namen met grote vermaardheid. De bedrijven verschaften werk aan meer dan 2.000 mensen en voor huisvesting was er zelfs sprake van een ‘Gerodorp’. De traditie van zilversmeden in Zeist gaat zelfs verder terug: in de 18e en 19e eeuw werden in het Broederhuis van de Hernhutters al zilveren penningen, sieraden en gebruiksvoorwerpen gemaakt.

De betrokkenheid van de drie vorstinnen met de Zeister zilverindustrie, de bezoeken die zij brachten aan Zeist en de objecten die hier gemaakt werden in hun opdracht of als geschenk, worden getoond met prachtig zilverwerk in gebruiks- en siervoorwerpen: bekers, bestekken en plaquettes. Een en ander wordt omlijst met oude foto’s en een informatieve film over de productie van zilver.

Slot Zeist is de ideale plek om de gecombineerde historie van de drie koninginnen en het zilver uit Zeist onder de aandacht te brengen. Het gebouw van een Nassau-telg vormde ooit de basis voor de ontwikkeling van de ‘Slotstad’, een welbekende, groene gemeente in het hart van de provincie Utrecht. Kortom: dit is in alle opzichten een tentoonstelling om niet te missen.

Om het contrast met het prachtig uitgelichte zilver te vergroten is de achterwand van de laatste expositieruimte met oranje bekleed en gevuld met koninklijke memorabilia-met-een-verhaal, uit de onuitputtelijke collectie van Oscar Meijer.

Het geheim van de Oranjebeker
Gelijktijdig met de expositie in Slot Zeist verzorgt het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven in Museum Het Hernhutter Huis (op loopafstand van Slot Zeist) een deeltentoonstelling onder de titel ‘Het Geheim van de Oranjebeker’. Deze tentoonstelling is toegespitst op het maakproces van de beker, met objecten, films en gereedschap voor deze speciale toegepaste techniek.

Tijdens de duur van de expositie worden er extra activiteiten georganiseerd. Denk aan een zilverwandeling gecombineerd met een high tea of lunch een rondleiding door de expositie, een lezing over de zilverindustrie en een mogelijkheid om de waarde te bepalen van uw zilver. De dagen waarop deze activiteiten plaatsvinden staan aangegeven op de site van Slot Zeist: Klik hier om te boeken.

www.slotzeist.nl

Deel dit bericht, kies uw platform!

Dit doet de Federatie Goud en Zilver

De Federatie Goud en Zilver behartigt de belangen van de ondernemers die in deze branche werkzaam zijn, dat wil zeggen: de juweliers, de uurwerktechnici, de goud- en zilversmeden, de groothandelaren en de fabrikanten.

Meer informatie over de FGZ

Word lid en profiteer van de voordelen

De leden van de FGZ profiteren van een groot aantal voordelen.

Meer informatie over lid worden

Vacatures in de branche

Werken bij een juwelier, goud- of zilversmid? Of ambieer je een functie bij toeleverancier? Kijk hier voor vacatures bij aangesloten leden van de FGZ en stap onze branche binnen!

Bekijk actuele vacatures

Ga naar de bovenkant