Salima Thakker is geboren in Antwerpen, heeft Indiaans bloed en studeerde onder meer in Londen. Van jongs af aan heeft de juwelenontwerpster pur sang een liefde voor kostbare (edel)stenen en sieraden. Met haar Elementals-collectie wil Salima heden en verleden samenbrengen door de klassieke schakelcolliers en -armbanden in een modern jasje te steken.

Salima ontwierp en creëerde de afgelopen jaren verschillende onderscheidende collecties. Sommige zijn geïnspireerd op de natuur en het leven. Wat de verschillende collecties samenbrengt is haar oog voor detail, haar streven naar draagbaarheid en haar technische nauwkeurigheid.

Heden en verleden
Salima doet met haar Elementals-collectie wat ze goed kan: het heden en verleden harmonieus samenbrengen. De historische schakelarmband stak ze in een modern jasje, iets wat goed blijkt uit haar keuze voor de materialen die ze voor de collectie gebruikt. “Dat zijn voornamelijk agaat, hout en rubber en in beperkte mate ook roggen- en haaienleer. Deze duurzame materialen zijn zo mooi, daar wil ik de liefhebbers van mijn sieraden graag bewust van maken.” Ook modern ten opzichte van de klassieke versie is de mogelijkheid een eigen ketting of armband samen te stellen door de schakels te verwisselen.

Kers op de taart
Als gezicht voor de Elements-campagne koos Salima voor topmodel Marina Testino, nichtje van de bekende fotograaf Mario Testino. Met Marina deelt Salima deelt haar liefde voor de natuur en haar visie op het gebied van duurzaamheid. In het voorjaar van 2020 wordt er een uniek exemplaar uit de Elementals-collectie geveild door Sotheby’s in London. Salima: “Echt de kers op de taart. Wat dit stuk zo uniek maakt, zijn de kleurkeuzes en de integratie van goud, hout en carneool in de collectie.” De advies-winkelverkoopprijzen van de sieraden uit de Elements-collectie starten bij € 380.

Passie delen
Salima studeerde aan de Royal Academy in Antwerpen en volgende een artistieke studie in Londen aan het Royal College of Art, waar ze haar liefde voor design en sieraden versterkte. Na haar studies besloot ze aan de slag te gaan als docente in de kunstsector. “Ik wilde mijn passie delen en kon op deze manier elke dag met jonge, creatieve mensen werken”, vertelt ze. “Tot op de dag van vandaag heb ik contact met de Royal Academy en in mijn juwelenwinkels in Antwerpen en Knokke exposeer ik vaak afstudeerprojecten van de studenten.”

Maakproces
Het maken van juwelen is een lang proces, vindt Salima: “Eerst moet je een bepaald idee in je hoofd hebben om dit vervolgens stap voor stap te gaan uitwerken en uittekenen. Met het proces krijgt het ontwerp zijn fysieke vorm en wordt het een precieze visie die schoonheid en diversiteit synchroniseert met kwaliteit.”
Salima weet goed wat ze wil wanneer het aankomt op de keuze van materialen. “Ik werk alleen met stenen, edelstenen en diamanten die traceerbaar zijn. Als ik op zoek ga naar de juiste materialen voor mijn juwelen, ga ik heel België door, maar ook zoek ik graag in het buitenland. Ik vind dit deel van het hele proces net zo belangrijk als het ontwerpproces en mijn vakmanschap.”

Hechte groep
Salima werkt altijd met dezelfde hechte groep mensen. Eerlijkheid, loyaliteit en vertrouwen staan voorop in de hechte gemeenschap van het diamantkwartier van Antwerpen en dus ook bij Salima. In haar zaak biedt ze ook persoonlijke ontwerpdiensten voor klanten. Haar unieke en bekroonde klassiekers worden wereldwijd verkocht, onder andere in New York, Hong Kong en natuurlijk in Antwerpen.

www.salimathakker.com

Museum Prinsenhof