Op 14 januari werd het jubileumjaar van Zadkine Vakschool Schoonhoven feestelijk geopend door niemand minder dan koning Willem-Alexander. De koning onthulde tijdens de opening een kunstwerk van student uurwerktechniek Ruben van Rumpt; een pentekening met het portret van de vorst. Na de onthulling werd de koning rondgeleid door de school en kon hij niet alleen de studenten aan het werk zien, maar ook zélf de handen uit de mouwen steken.

‘Happiness is handmade’, zo luidt de slogan van de Vakschool dit jubileumjaar. Philippe Raets, voorzitter van het college van bestuur van ROC Zadkine, vertaalde de slogan tijdens de officiële opening van het jubileumjaar naar: “Mooie dingen en mooie momenten creëren. Daarom is deze opleiding zo uitdagend en uniek in Nederland.”

Teekenschool
Vakschooldirecteur Karin Voskamp haalde tijdens haar speech onder meer de bijzondere band van de school met het Koningshuis aan. “De Vakschool werd opgericht na een warm pleidooi van koningin Emma. De naam luidde toen ‘Teekenschool’. Goud- en zilversmeden in Zilverstad Schoonhoven moesten niet alleen goed met werktuigen en materialen kunnen omgaan, het ontwikkelen van kunstzinnig begrip was ook nodig en dat werd geoefend op de Teekenschool.”

Portret koning
De officiële opening van het jubileumjaar bestond uit de onthulling door koning Willem-Alexander van de pentekening van Ruben van Rumpt. Het minutieus getekende portret van de koning is geheel gemaakt van lijnen met de tekst ‘125 jaar Vakschool’. “De koning vond het portret erg mooi”, aldus Ruben. “Ik ben vooral opgelucht dat hij zijn baard nog had, ik had geen plan B. Ik ben er veertig uur mee bezig geweest, elk lijntje, elk haartje bestaat uit die zin.”

Handen uit de mouwen
Na de openingshandelingen maakte de koning kennis met de vier richtingen van de Vakschool: de opleidingen tot goudsmid, zilversmid, juwelier en uurwerktechnicus. Hij stak zelf ook de handen nog even uit de mouwen; in het praktijklokaal uurwerktechniek werd hij – door docent Jaap de Koning(!) – uitgenodigd tot het vastschroeven van onderdelen en het afregelen van een uurwerk en bij de zilversmeden hielp hij met het planeren van een zilveren schaal. De koning rondde zijn bezoek af met een aantal gesprekjes met vertegenwoordigers van de school en het bedrijfsleven.

Kroon op ons werk
Dit bezoek van koning Willem-Alexander was niet de eerste koninklijke visite op de Vakschool. Koningin Juliana en koningin Beatrix waren er in 1959 en 1982 en in 2001 bracht prins Willem-Alexander tijdens de kennismakingstoer door het land met zijn verloofde Máxima al een bezoek aan de school. Dat de koning naar Schoonhoven afreisde om het jubileumjaar van de school te openen noemt Karin Voskamp: “Fantastisch! De kroon op ons werk!”

www.zadkine.nl/vakschoolschoonhoven

Foto’s: Rob Glastra/Anne Hamers