Na de collectietentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Steltman Juwelier in 2017, heeft nu het Rijksmuseum de weg naar de juwelierszaak weten te vinden. Het museum heeft drie stukken van ontwerper en grondlegger Johannes Steltman aangekocht. Het Rijksmuseum bezat al enkele zilveren serviesstukken van de hand van Steltman.

De aankoop betreft een witgoud platina collier met jade hanger uit 1930, een platina bloembroche met diamanten uit 1953 en een platina/emaillen Lotusring uit 1936 met een grote natuurparel. De juwelen zijn te zien in de vaste opstelling van het museum.

Directeur Fred Brom van Steltman: ‘Wij vinden het een enorme eer dat deze juwelen vanaf 12 februari in een permanente tentoonstelling op de juwelenafdeling te zien zullen zijn in een prominente vitrine.’
Bij de aankoop horen ook de originele ontwerptekeningen van Johannes Steltman die al die jaren in het archief van Steltman bewaard zijn gebleven.

Johannes Steltman
Johannes Steltman was edelsmid, juwelier en sieraadontwerper en werd geboren op 6 juli 1891 in Steenwijk. Hij overleed op 22 maart 1961 in Den Haag. Kenmerkend voor zijn ontwerpen waren bloemen en plantenmotieven, en dan vooral de lotusbloem. Zijn opleiding genoot Steltman in Duitsland. Vervolgens kwam hij in de leer bij zijn vader, een juwelier in Steenwijk, en later bij zijn oom Lubbertus Steltman, die juwelier was in Zwolle.
In 1917 opende meester-goudsmid Johannes Steltman zijn juwelierszaak ‘Joaillerie Artistique’ op het Noordeinde in Den Haag waar hij juwelen verkocht van leveranciers als Citroen, Erdman en Wolfers Frères en zilver van onder anderen Gerritsen, Van Kempen en Läger & Mayer.
Hij ontwierp vanaf 1920 in zijn eigen atelier een prachtige collectie waarmee hij hetzelfde kwaliteitsniveau bereikte als de grote namen in de juweliersbranche, Cartier, Van Cleef & Arpels en Boucheron. Voor de wereldtentoonstelling in Parijs in 1925 ontwierp Johannes Steltman zijn beroemdste werk: een zilveren theeservies met een moderne, organische vorm en een ambachtelijke bewerking van het zilver.
Nog altijd is zijn werk gewild; de belangstelling van diverse musea, zoals het Rijksmuseum, is daarvan het ultieme bewijs.
Foto’s van de juwelen zijn te vinden op de website van het Rijksmuseum, onder de zoekterm ‘Steltman’.

www.rijksmuseum.nl

Links naar de juwelen op de site van het Rijksmuseum waar meer informatie te vinden is over de stukken.

• Jade hanger: https://www.rijksmuseum.nl/nl/zoeken/objecten?q=steltman&v=list&p=1&ps=10&st=Objects&ii=1#/BK-2018-137,1
• Bloemenbroche: https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/BK-2018-138
• Lotusring: https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/BK-2018-136

Museum Prinsenhof