Van 13 september tot 16 februari presenteert DIVA, het nieuwe diamantmuseum in Antwerpen, de tentoonstelling Wonderkamer II: Wouters & Hendrix. In maar liefst drie zalen en met ruim 300 objecten dompelt het juweelontwerpersduo, dat dit jaar het 35-jarig bestaan van hun label viert, de bezoeker onder in hun surrealistische universum.

Niet één, maar drie zalen toverde het ontwerpersduo om tot een surrealistische wereld. Een selectie van maar liefst 345 juwelen, objecten en kunstwerken van onder andere Salvador Dali, Grayson Perry en Man Ray vertelt het verhaal van 35 jaar Wouters & Hendrix. De fascinatie van het ontwerpersduo voor opmerkelijke verhalen en de edele metalen zilver en goud vormen de leidraad in het tentoonstellingsconcept. Scenograaf Bob Verhelst staat in voor de verrassende scenografie, waarin trompe l’oeils, contrasten en uitvergrotingen centraal staan.

Drie Wonderkamers
Palazzo, de eerste zaal, dompelt het publiek onder in een gouden gloed. De juwelen van Wouters & Hendrix treden in dialoog met subversieve kunst, surrealistische symboliek en uitmuntend vakmanschap. Wouters & Hendrix geven rommelmarktvondsten en andere banale voorwerpen en herinneringen vaak een nieuw, kostbaar leven en dat blijkt uit de collectie Antichambre in de tweede zaal. In de laatste zaal, Room with a view, schitteren hun zilvercollecties omringd door een indrukwekkend handgeschilderd gordijn. Bijzonder in deze laatste zaal is de hartencollectie van dr. Boyadjian, een cardioloog met een grote passie voor het hart in al zijn vormen. Wouters & Hendrix selecteerden een 30-tal objecten uit de collectie, gaande van juwelen tot postkaarten.

Over Wouters & Hendrix
Wouters & Hendrix ontwerpen en maken sinds 1984 ongewone juwelen in hun Antwerpse atelier. Als kinderen uit een avant-garde tijdperk hebben ze de regels van de traditionele juweelkunst steeds naar hun hand gezet. Ze hebben een voorliefde voor het surrealisme en worden aangetrokken door onverwachte technieken en materialencombinaties. Wouters & Hendrix’ draagbare sculpturen laten de drager toe uiting te geven aan haar unieke vrouwelijkheid.

Over de reeks Wonderkamers
Met een focus op edelsmeedkunst, juwelen en diamant wil DIVA een bijdrage leveren aan de verwondering, nieuwsgierigheid en kennisuitwisseling die materiële cultuur kan opwekken. Daarom nodigt het museum binnen de tijdelijke programmering toonaangevende gastcuratoren uit om een persoonlijke Wonderkamer te maken.

Over DIVA
DIVA is het nieuwe diamantmuseum met een hart voor zilver in Antwerpen dat is ontstaan na de versmelting van het vroegere Zilver- en Diamantmuseum. Het museum legt de nadruk op diamant vanwege de rol die diamant als economische motor voor de Scheldestad al eeuwenlang vervult. Dankzij de collectie edelsmeedkunst van het Zilvermuseum is het ook de wereld van juweliers en edelsmeden. Via enscenering, soundscapes, multimedia en interactieve doe-elementen stapt de bezoeker in een universum van luxe, juwelen en diamant.

www.divaantwerp.be

Foto’s: Frederik Beyens Photography

Museum Prinsenhof