Eind augustus opende het nieuwe Naturalis in Leiden de deuren voor bezoekers. Jong en oud stroomde toe om de fonkelnieuwe tentoonstellingszalen, topstukken als T. rex Trix en het bijzondere architectonisch gebouw met eigen ogen te bewonderen.

Om de rijkscollectie van 42 miljoen objecten onder te brengen en de ruim 200 onderzoekers te kunnen voorzien van de modernste voorzieningen voor biodiversiteitsonderzoek, werd het bestaande gebouw van Naturalis de afgelopen twee jaar ingrijpend gerenoveerd en heringericht. Daarnaast bouwde het instituut een gloednieuw museum.

Natuur is bijzonder
Het vernieuwde Naturalis werd door Edwin van Huis, directeur van het museum, samen met de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven en Freek Vonk, onderzoeker bij Naturalis en bekend TV-bioloog, geopend. “Naar dit moment heb ik lang uitgekeken,” zegt Edwin van Huis. “Eindelijk kunnen we ons publiek welkom heten in het nieuwe Naturalis. Wij willen mensen raken door de schoonheid van de natuur. We hopen dat ze na een bezoek aan het museum naar buiten lopen en denken, wat is de natuur toch bijzonder. En dat wat je bijzonder vindt, daar zorg je meestal beter voor.”

Mooiste museum
“Fijn dat Naturalis weer open is, T. rex Trix weer te zien is en we kunnen ervaren hoe mooi en belangrijk de natuur is. Naturalis komt op het juiste moment weer in de schijnwerpers, want de zorgen over het snelle verdwijnen van biodiversiteit zijn groot. We hebben de kennis en de inzet van instellingen zoals Naturalis nodig om het tij te keren”, aldus minister Ingrid van Engelshoven.
“Naturalis is het mooiste museum”, zegt Freek Vonk. “Het wakkert de passie voor de natuur echt aan. En dat is belangrijk; als de nieuwsgierigheid van kinderen naar de wereld om hen heen wordt geprikkeld en ze worden uitgedaagd, genieten ze er meer van en zorgen ze er nog beter voor.”

Nederlands Edelsteen Laboratorium
Voor juweliers, goudsmeden en andere vakgenoten is met name het Nederlands Edelsteen Laboratorium, onderdeel van Naturalis, belangrijk. Wie vragen heeft over de aard van edelstenen (echt, synthetisch, imitatie), hun herkomst en eventuele behandeling, kan terecht bij het NEL. Het NEL test diamanten op hun kwaliteit en verzorgt verder diverse internationaal gecertificeerde opleidingen en cursussen op het gebied van edelsteenkunde.

Hoofd van het NEL en onderzoeker Mineralen en Edelstenen bij Naturalis is Hanco Zwaan: “Edelstenen in ruwe en geslepen vorm zijn te bewonderen in zaal De Aarde, samengebracht met andere mineralen die gebruikt worden als belangrijke grondstoffen. We hebben daarmee een mooi overzicht van stenen die zoal gebruikt worden als edelstenen, maar daarnaast kan de functie van mineralen in onze maatschappij fraai worden geïllustreerd. Ook eigenschappen als kleur, kristalvormen en fluorescentie kunnen worden uitgelegd. Deze zaal is daarom heel bruikbaar bij onze cursussen en opleidingen. Maar ook voor kinderen is het heel toegankelijk gemaakt. Het NEL is nu gevestigd in een nieuw laboratoriumgebouw, samen met het DNA lab en de morfologische laboratoria van Naturalis. Het laboratorium heeft nu meer ruimte dan voorheen en kan ook effectief faciliteiten delen met de andere labs.”

www.naturalis.nl/nel

Museum Prinsenhof