Met de hulp van de Federatie Goud en Zilver kunt u beter en slimmer ondernemen. Zo hebben wij in een aantal vakgebieden zaken voor u uitgezocht. Het merendeel van deze informatie is voorbehouden aan leden van de FGZ.

De Algemene voorwaarden juweliers- en uurwerkenbranche en goud- en zilversmeden zijn speciaal ontwikkeld door de FGZ in overleg met de Consumentenbond en mogen alleen gebruikt worden door leden van deze vereniging die aangesloten zijn bij de Geschillencommissie Sieraden en Uurwerken. Om die reden zijn de voorwaarden op deze website niet te downloaden. Na de (kosteloze) registratie bij de Geschillencommissie worden de voorwaarden toegestuurd.
Lees verder…

Wanneer de Algemene Verordening Gegevensbescherming of kortweg AVG u niets zegt, doet u er goed aan dit artikel grondig door te lezen. Voor alle andere ondernemers geldt dat feitelijk ook. Niet naleven van deze verordening kan resulteren in hoge boetes, terwijl het voldoen aan deze regels redelijk eenvoudig is.
Lees verder…

Heeft u al gedacht aan later, aan de overdracht van uw bedrijf? Het is belangrijk dat u ruim op tijd begint met het regelen van de bedrijfsoverdracht. Zo haalt u er het meeste uit.

Lees verder…

Hier vindt u een overzicht van organisaties die voor u als ondernemer in de goud-, zilver- en uurwerkenbranche van belang kunnen zijn.
Lees verder…

De Beveiligingscommissie wordt gevormd door vertegenwoordigers van de Federatie Goud en Zilver, verzekeraars, politie en een aantal externe deskundigen. De activiteiten van deze commissie richten zich op preventie, beveiliging en coördinatie (op collectieve en individuele basis).

Lees verder…

De Federatie Goud en Zilver (FGZ) en MAIN Energie zijn in 2016 een collectief samenwerkingsverband aangegaan. Met MAIN Energie heeft de FGZ voor alle leden interessante voorwaarden besproken. MAIN Energie is ruim 14 jaar energieleverancier voor de zakelijke markt, zij weten wat er specifiek in onze branche speelt.
Lees verder…

Gelukkig komt het niet vaak voor, maar het kán gebeuren: een consument heeft een klacht en komt daar samen met zijn juwelier of goudsmid niet uit. Wat nu?
Lees verder…

Met Worldline betalen uw klanten snel, veilig en contactloos met hun creditcards en internationale debetpassen. Profiteer nu ook van extra korting op uw nieuwe betaalautomaat.

Uw FGZ-voordeel
Als lid van FGZ profiteert u bij Worldline van extra scherpe tarieven voor contactloze betaalautomaten. Contactloze betalingen zijn eenvoudig en snel, waardoor u meer tijd heeft voor service en het realiseren van extra omzet.
Lees verder… 

Hoewel het meeste goud voor de sieraden die in Nederland geproduceerd worden afkomstig is uit recycling, is een deel van de sieraden die verkocht worden afkomstig uit de mijnbouw. Zowel in grote als kleine mijnbouw wereldwijd vinden mensenrechtenschendingen plaats en wordt het milieu op een onherstelbare wijze belast. Daarom wil de branche een bijdrage leveren aan verbeteringen in de internationale goudsector. Hiervoor is de medewerking nodig van zoveel mogelijk vakgenoten.
Lees verder…

Steeds meer mensen zijn in het bezit van een creditcard en vinden het prettig deze voor tal van aankopen te gebruiken. Het accepteren van creditcards kan dus omzetverhogend werken. Veel leden verdienen inmiddels een groot deel van hun contributie terug met de ledenkorting op creditcardtransacties via Worldline.
Lees verder…

Ondernemers in de sieraden- en horlogebranche zijn verplicht een inkoopregister bij te houden van alle gebruikte en ongeregelde goederen die zij verkrijgen. Dit kan in de meeste gemeenten via de digitale variant, het Digitaal Opkopers Register. Alhoewel het DOR nog niet wettelijk landelijk verplicht is, zijn er veel gemeenten die dit digitale register hebben aangewezen als doorlopend en gewaarmerkt register. In deze gemeenten is het dus al wél verplicht om gebruik te maken van het DOR.
Lees verder…

De FGZ heeft enkele jaren geleden het initiatief genomen met het oprichten van SPLESH, om de branche te voorzien van een artikelstandaard. Deze standaard moet er voor zorgen dat alle partijen in de keten volgens de vastgestelde branchestandaard communiceren. Digitale samenwerking is van groot belang en levert vele voordelen.
Lees verder…

Als ondernemer kunt u te maken krijgen met uiteenlopende vormen van fraude. Oplichters maken er soms flink werk van u om de tuin te leiden. Ze verdiepen zich in de structuur van een bedrijf en gebruiken deze informatie om u geld afhandig te maken. Het is goed te weten waar de dreiging precies uit bestaat en hoe u het beste kunt reageren als oplichters op uw pad komen. Lees verder…

Op 1 mei 2003 is de Wet koop en garantie ingegaan. Deze wet biedt consumenten bescherming wanneer een product niet de afgesproken of te verwachten eigenschappen blijkt te hebben. De wetswijziging is het gevolg van een Europese richtlijn die voorziet in een gemeenschappelijk minimumniveau van consumentenbescherming bij de aankoop van consumptiegoederen.
Lees verder…

Gelukkig komt het niet vaak voor, maar het kán gebeuren: een consument heeft een klacht en komt daar samen met zijn juwelier of goudsmid niet uit. Wat nu?
Lees verder…

Voor juridische ondersteuning, bijvoorbeeld op algemeen of arbeidsrechtelijk gebied, kunnen leden contact opnemen met het secretariaat. Indien nodig worden zij doorverwezen naar The Legal Department, het juridisch adviesbureau waarmee de Federatie Goud en Zilver een overeenkomst heeft. Eerstelijnsadviezen zijn gratis, tweedelijnsadviezen worden tegen speciale ledentarieven gegeven.
Lees verder…

Leden van de FGZ mogen het logo van de vereniging voeren in folders, advertenties en huisstijl. De consument ervaart dit als kwaliteitswaarborg.
Lees verder…

Via de Federatie Goud en Zilver (FGZ) kan een Masterclass Sales, een op maat gemaakte verkooptraining voor leden, tegen sterk gereduceerd tarief gevolgd worden. De Masterclass Sales is een uitstekende mogelijkheid de commerciële prestaties binnen uw bedrijf te versterken.
Lees verder…

Omdat binnen de branche modellenbescherming van groot belang is, heeft de Federatie Goud en Zilver een modellendepot opgericht. Dit depot bestaat al sinds 1933. Leden van de aangesloten vereniging kunnen gratis hun ontwerp deponeren.
Lees verder…

Het prikken van gaatjes in oren en neusvleugels valt onder de definitie van Piercings. ‘Piercing’ betekent ‘doorboring’. Voor het zetten van piercings gelden er landelijke hygiënerichtlijnen.
Lees verder…

Pinnen is een snelle, veilige en eenvoudige manier van betalen in een winkel, een restaurant of bij een onbemande betaalautomaat.
Lees verder…

Sinds 1 februari 2003 zijn ondernemers onder bepaalde omstandigheden verplicht een vergoeding te betalen voor het fotokopiëren van auteursrechtelijk beschermd werk. De Stichting Reprorecht is verantwoordelijk voor het incasseren van deze vergoeding.
Lees verder…

Elke ondernemer weet het: muziek is sfeerbepalend en imagoversterkend. Het draaien van de juiste muziek zorgt ervoor dat klanten zich op hun gemak voelen waardoor ze langer blijven en meer geld uitgeven. Draait u muziek in uw winkel? Dan moet u daarvoor een vergoeding betalen.
Lees verder…

Aan de cao’s voor de detailhandel in juweliersartikelen en voor de goud- en zilvernijverheid zijn twee opleidings- en ontwikkelings-fondsen gekoppeld ten behoeve van de werknemers in de branche.
Lees verder…

De Waarborgwet verplicht ondernemers zoals juweliers, groothandelaren in edelmetaal en edelsmeden, voorwerpen van edelmetaal te laten voorzien van keurtekens. Op die manier kan de consument erop vertrouwen dat zijn sieraad beschikt over het door het teken aangegeven gehalte aan edelmetaal. Per 1 juli 2020 is de Waarborgwet aangepast en gemoderniseerd.
Lees verder…

Via het waarschuwingssysteem van de Beveiligingscommissie kunnen leden van de FGZ alle verdachte incidenten per e-mail melden. De waarschuwingen worden vervolgens via het meldsysteem naar alle andere aangesloten bedrijven doorgestuurd.

Lees verder…

In het Nederlandse financiële stelsel gaat dagelijks veel geld om. Een deel van dit geld is illegaal verkregen en is afkomstig uit criminaliteit. Om het financiële stelsel te bewaken is het van belang om de geldstromen te monitoren en alert te zijn op ongebruikelijke transacties.
Lees verder…