Het schooljaar 2019 – 2020 is voor Zadkine Vakschool Schoonhoven een jubileumjaar. In 2019 is het precies honderd jaar geleden dat in mei de eerste docent uurwerktechniek in dienst werd genomen en in 2020 bestaat Vakschool Schoonhoven 125 jaar.

In het najaar van 2019 ligt de focus op honderd jaar opleiding uurwerkmaken. De heer L. Pruijn was in 1919 de eerste docent uurwerktechniek die een aanstelling kreeg aangeboden.

Dagelijks gebruik
Honderd jaar later is het docent Arjan Barnard die het thema ‘100 jaartallen en hun horloges’ bedacht. Honderd horloges die vanaf 1919 elk een jaar vertegenwoordigen gekoppeld aan vormgeving of techniek. “Leerlingen in 1919 leerden op een andere manier repareren”, zegt Arjan. “Hoofddoel toen was ervoor te zorgen dat het horloge voor dagelijks gebruik geschikt was. Soms met creatieve kunstgrepen waarbij schoonheid of originaliteit veel minder van belang was.”

Overzicht
In veel boeken over horloges wordt aandacht gegeven aan bepaalde topmerken of high end horloges. De insteek van het boek dat bij de tentoonstelling hoort, is daarop een uitzondering. Het is vooral een overzicht van wat de gemiddelde uurwerkmaker de afgelopen honderd jaar op zijn werkbank kreeg. Dit met de nadruk op de gangbare middenklasse.
“Welke modellen bleven lang leverbaar? Bijvoorbeeld een Roamer met monoblockast (1941 – 1953) of de veelvoorkomende compressorkasten (van 1956 tot 1975), door veel merken gebruikt. Of horloges die maar heel kort in de mode waren zoals een digitaal kwartshorloge met rode led-cijfers. Horloges die door de doorsnee Nederlander werden gedragen en daarmee een mooi overzicht geven van de ontwikkeling van de horloges in de afgelopen honderd jaar”, aldus een enthousiaste Arjan.

Tentoonstelling en boek
De honderd horloges zijn vanaf 5 november tot en met 12 december tentoongesteld in Vakschool Schoonhoven. Tevens verschijnt er in een beperkte oplage (reserveren is mogelijk!) een boek waarin de horloges en hun geschiedenis worden beschreven. Het boek is tijdens de tentoonstelling verkrijgbaar bij Vakschool Schoonhoven of kan besteld worden via barnard@kpnmail.nl.