In 1968 werd voor het eerst een basiscursus diamant georganiseerd, door het toenmalige Nederlandse Diamant Comité. De cursus viert dit jaar dus het 50-jarig jubileum. In al die jaren is er veel veranderd. George Hamel blikt terug en kijkt naar de cursus anno nu.

Door: Drs. George J.W. Hamel, FGA

Ten tijde van de eerste diamantcursus was De Beers marktleider op het gebied van ruwe diamant. Wereldwijd waren er diamant informatie- en promotiecentra, waaronder in Amsterdam. Er was een Carat Club, waarvan topjuweliers lid waren. De kwaliteit van het in Amsterdam gemaakte slijpsel was wereldberoemd en er waren nog vele diamantslijperijen en -handelaren actief.

Theorie en loepen
De tweedaagse diamantcursus stond onder leiding van Sal Asscher, directeur van de Amsterdamse Diamant Mij en auteur van het boek ‘Diamant Wonderlijk Kristal’ en werd gegeven in de VU in Amsterdam, met medewerking van bekende diamantairs uit die tijd. In 1970 mocht ik onder de titel ‘Licht plus kleur is schoonheid’ een lezing geven tijdens een internationaal diamantcongres, waarna ik werd uitgenodigd toe te treden tot het docententeam. Van meet af aan bestond de cursus uit een afwisseling van theorie en het leren loepen van diamant. De circa 25 tot 40 deelnemers waren medewerkers van juweliersbedrijven, maar ook van pandjeshuizen, veilingbedrijven en ateliers.

Veranderingen
Eind jaren ’70 veranderde de Amsterdamse diamantwereld; van op export gerichte bedrijven naar een toeristische attractie met toonzalen en directe verkoop, handig gebruikmakend van de reputatie van ‘Amsterdam, City of Diamonds’. Tijdens de economische crisis in de jaren tachtig verdwenen vele bedrijven. Ook de diamantcursus kreeg te maken met veranderingen. Na Amsterdam en Leiden werd de Waarborg in Gouda de nieuwe stek. Ik had inmiddels de leiding en met een klein groepje trouwe docenten werd de cursus na het opheffen van het diamantcomité voortgezet onder de paraplu van de Federatie Goud en Zilver. Lo Lissauer van Royal Asscher werkte nog tot zijn 84e mee als docent.

Vakschool
De FGZ droeg de cursus over aan het ROC Zadkine in Rotterdam. Inmiddels waren de groepen kleiner en bleven Lucy Dresden en ik over als docenten (Lucy was werkzaam geweest voor Sal Asscher en later voor Gassan Diamonds). De cursus verhuisde uiteindelijk naar de Vakschool in Schoonhoven. Een logische plek, want de Vakschool is uiteindelijk hét opleidingscentrum van de goud-, zilver, uurwerken- en edelstenenbranche in Nederland. Sinds de verbouwing mag de diamantcursus gebruikmaken van het moderne lokaal edelsteenkunde, met grote ramen op het noorden, zodat we ideale lichtomstandigheden hebben, waaraan het vroeger nogal eens schortte.

Synthetisch, behandeld, imitatie
In principe wordt de cursus twee keer per jaar gegeven voor kleine groepen, zodat er voldoende persoonlijke aandacht is. Op de eerste dag ligt de nadruk op de 4 C’s van diamant, het leren loepen en de herkenning van synthetische diamant, behandelingen en imitaties. Deze herkenning is lastig en de ontwikkelingen op dit gebied gaan snel. Het is nu des te belangrijker om kennis te vergaren. De cursisten krijgen dan ook handvatten over hoe hiermee om te gaan zodat ze leren wat ze níet weten en indien nodig een deskundige inschakelen.

Certificaat
Tijdens de tweede dag wordt verteld over de handel in ruw en geslepen, de bewerking en certificering en wordt er geloept. Na een theorie- en praktijktoets wordt de cursus beëindigd en krijgen de deelnemers een certificaat. De volgende basiscursus diamant is in november. Belangstelling ? Meld u aan bij Laurens van Rens: l.t.m.vanrens@zadkine.nl of tel. (088) 9452888.

Foto: Coster Diamonds