In 2019 was het precies honderd jaar geleden dat op de Vakschool in Schoonhoven de eerste docent uurwerkmaken in dienst werd genomen. Ter gelegenheid van 100 jaar opleiding uurwerktechniek is een boek verschenen waarin 100 horloges aan bod komen, van ieder jaar één.

In veel boeken over horloges wordt aandacht gegeven aan bepaalde topmerken of high end horloges. De insteek van dit boek is daarop een uitzondering. Het is vooral een overzicht van wat de gemiddelde uurwerkmaker de afgelopen honderd jaar op zijn werkbank kreeg. Dit met de nadruk op de gangbare middenklasse.

“Welke modellen bleven lang leverbaar? Bijvoorbeeld een Roamer met monoblockast (1941 – 1953) of de veelvoorkomende compressorkasten (van 1956 tot 1975), door veel merken gebruikt. Of horloges die maar heel kort in de mode waren zoals een digitaal kwartshorloge met rode led-cijfers. Horloges die door de doorsnee Nederlander werden gedragen en daarmee een mooi beeld geven van de ontwikkeling van horloges in de afgelopen honderd jaar”, aldus docent Arjan Barnard, die het thema ‘100 jaartallen en hun horloges’ bedacht.

Honderd horloges die vanaf 1919 elk een jaar vertegenwoordigen gekoppeld aan vormgeving of techniek. Naast de horloges biedt het boek een stuk geschiedenis en wordt aandacht besteed aan ontwikkelingen in de uurwerktechniek. Het boek telt 360 pagina’s, is rijk geïllustreerd en zolang de voorraad strekt te bestellen via barnard@kpnmail.nl.