Ook voor Cursus & Training (C&T) van Zadkine Vakschool Schoonhoven was het vanwege alle coronabeperkingen afgelopen jaar flink aanpassen en improviseren. In het nieuwe schooljaar hoopt C&T weer een volwaardig programma te kunnen bieden.
“Het was zeker lastig de afgelopen maanden”, zegt Laurens van Rens, onderwijsmanager C&T op Vakschool Schoonhoven. “We hadden allereerst te maken met het beperkte aantal cursisten die in een lokaal aanwezig mogen zijn. Dat betekende vaak dat we per groep dubbele lokalen moesten inzetten en meer lessen in de avond moesten plannen om ruimte te maken voor de voltijdopleidingen. Vanaf de Kerst tot april hebben we zelfs helemaal stil gelegen. Na de herstart zorgde de invoering van de avondklok voor nog meer logistieke problemen en werden er weer een aantal lessen uitgesteld. Inmiddels draaien we weer ‘normaal’ en hebben we goede hoop dat we er met de start van het nieuwe schooljaar in september vol tegen aan kunnen.”
Specialisten
“Een leven lang ontwikkelen. Dat is het motto van C&T”, gaat Laurens verder. “Dit geldt niet alleen voor mensen die nieuw zijn in de branche, maar zeker ook voor de mensen die al flink wat ervaring hebben in het vak. Wij maken gebruik van de expertise en faciliteiten van de Vakschool maar gebruiken daarnaast ook meerdere specialisten uit de branche om kwaliteit te waarborgen. Dat dit gewaardeerd wordt zien we aan de uitkomsten van de enquêtes die we na iedere cursus uitzetten; we publiceren de uitkomsten op onze site.”
Twee trajecten
C&T kent twee cursorische trajecten op het gebied van goudsmeden. De cursus Goudsmeden is vooral bedoeld voor mensen die kennis willen maken met dit vak maar daarnaast ook een drukke agenda hebben. Op basis van een in moeilijkheidsgraad oplopend werkboek werken ze op individuele basis aan de opdrachten. De cursus beslaat één dagdeel per week en kan zowel gevolgd worden in Schoonhoven als op de locatie in Veghel en wordt afgesloten met een Basisvaardigheids- of gevorderd certificaat.
Volwassenen met een professionele doelstelling kunnen de Branche Erkende Opleiding (BEO) Goudsmeden volgen. Dit klassikale traject duurt in totaal vier jaar en wordt afgesloten met een Proeve van Bekwaamheid. Ook moet er in het laatste jaar veertig dagen stage gelopen worden. Naast één dag per week op school moeten de deelnemers thuis minstens twee dagen voor de schoolopdrachten achter de werkbank te zitten.
Aanvullende cursussen
“Voor de goudsmeden die al in het vak aan het werk zijn hebben we tal van aanvullende cursussen zoals vier verschillende modules Zetten van stenen, Reparatietechnieken goudsmeden, Sieraden schetsen of Sieraad ontwerpen op de computer”, vertelt Laurens. “Met de cursussen Filigrain en Handgraveren proberen we een eeuwenoude techniek in stand te houden omdat dit ook een cultureel historische waarde heeft.”
Op het gebied van uurwerktechniek kent C&T ook een BEO traject waarbij de geslaagden in de meeste gevallen werk vinden in de sector. Daarnaast zijn er diverse kortere cursussen zoals horloges 1 en 2, Chronograaf, Draaien van klein werk en Klokken. “Daarnaast kunnen juweliers en medewerkers die zichzelf verder willen professionaliseren bij Vakschool Schoonhoven terecht. Denk daarbij aan Productkennis Goud & Zilver, Taxeren van juweliersartikelen van na 1952 en niet te vergeten de diverse cursussen Edelsteenkunde. Leuk hierbij te vermelden is dat we zojuist een nieuw boek hebben uitgegeven: Diamant, Koning der Edelstenen, geschreven door een autoriteit op dit gebied, George Hamel, de man die ook al jaren onze cursus Basiskennis diamant verzorgt.”
Andere locaties
“Voor de toekomst zijn we aan het kijken of we onze cursussen ook op andere locaties in het land kunnen aanbieden. Met de ervaring op onze locatie in Veghel merken we dat we voorzien in een behoefte. Daar begonnen we voorzichtig met één dagdeel op de zaterdagochtend, maar al heel snel konden we ook op vrijdagochtend en -middag een cursus aanbieden. Ook willen we met vakspecifieke masterclasses het land in gaan. Zodat iedereen in de branche zich een leven lang kan blijven ontwikkelen.”
Foto’s: Anne Hamers