De Meesterstukken en Miniaturen van de eindexamenstudenten goudsmeden van Zadkine Vakschool Schoonhoven pronken t/m 6 juni (Zilverdag) in het Nederlands Zilvermuseum. Elk jaar biedt het museum een podium aan deze startende talenten door hun eindexamenwerk te tonen aan het grote publiek. Er zijn voor de studenten verschillende prijzen te winnen om hun carrière een vliegende start te geven.

Door corona zijn de meesterstukken van 2020 en 2021 samengevoegd in één expositie. Ook zijn de miniaturen van de derdejaars bewonderen.

Prijzen
De studenten kunnen een Videoprijs winnen met een videoverslag over het maakproces van hun meesterstuk. De videoprijs is een initiatief van de Vrienden van het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven en heeft tot doel om studenten aan te zetten tot nadenken over hun commerciële presentatie. Een vakjury, bestaande uit een docent, smid en vakexpert, beoordeelt de stukken en reikt de vakjuryprijs uit (waardebonnen van groothandels uit het vak en edelstenen). De juryleden dit jaar zijn Esta Barends (docent vormgeving Vakschool), Gabri Schumacher (edelsmid Artis Causa), Marcel Teheux (directeur Zilvermuseum). De prijs voor de beste miniatuur is een wals. De prijswinnaars worden op zaterdag 19 februari bekendgemaakt tijdens een feestelijke opening.

Publieksprijs
Ook het publiek mag meestemmen. Het museum nodigt bezoekers van harte uit hun stem uit te brengen de komende weken door de naam van de student van het favoriete Meesterstuk in te vullen.

Een oude traditie in ere hersteld
Tot ver in de 18e eeuw werd de opleiding tot goud- of zilversmid door de Gilden zelf verzorgd. Op jonge leeftijd ging de leerling bij een zilversmid werken om uiteindelijk gezel te worden. Als je tenslotte het vak zeer goed beheerste mocht je – na goedkeuring door de meester waar je werkzaam was – een meesterproef afleggen. Op initiatief van een kleine groep zilversmeden uit Schoonhoven werd in 2004 deze oude traditie in een nieuw jasje gestoken. De studenten van Vakschool Schoonhoven moeten tegenwoordig hun opleiding afronden door het afleggen van een ‘proeve van bekwaamheid’ genaamd ‘Meesterstuk’ waarin ze hun technisch vakmanschap en creativiteit laten zien. Dit jaar dus alweer voor de 18e keer.

‘Meesterstukken en Miniaturen’ komt mede tot stand dankzij: JUWON, Rob Glastra Fotografie Schoonhoven, Bijou Moderne, BirGem, Fa. G.J. van den Bergh Zilverwerken, Herens & Herens, Artis Causa & Vakschool Schoonhoven, Vrienden van het Nederlands Zilvermuseum, Vakschool Schoonhoven/ROC Zadkine.

www.zilvermuseum.com

Foto: Rob Glastra, Object: Koraalrif, student: Birgitte van Galen