Op 19 maart is Charles Arps overleden. Charley was een veelzijdig geoloog, met een brede belangstelling. In 1970 kwam hij als wetenschappelijk medewerker in dienst bij het Rijksmuseum van Geologie en Mineralogie, met als specialisatie ‘gesteente en mineraalassociaties, paragenese, gemmologie’.
Direct bij zijn aantreden begon zijn lange samenwerking met Pieter C. Zwaan in het in het museum gevestigde Nederlands Edelsteen Laboratorium, een vraagbaak over edelstenen en parels. Bedrijven en particulieren zorgden voor veel opdrachten; een grote en impactvolle zaak speelde in 1987, bij de ontvoering van Gerrit-Jan Heijn, waarbij Charley samen met Zwaan nauw samenwerkte met politie, justitie en diamantbedrijven.
Zijn grote voorliefde voor geologisch veldwerk en het toegankelijk maken van zijn brede kennis voor een zo breed mogelijk publiek leidde tot tentoonstellingen over geologie in brede zin en vulkanen en meteorieten in het bijzonder. In het kader van het edelsteenonderzoek schreef hij boeken over parels en diamant en was hij coauteur van het boek Elementaire Edelsteenkunde (1996). In gemmologische tijdschriften schreef hij o.a. over edelstenen uit Sri Lanka, opaal uit Java en smaragd uit Afrika.
Het Rijksmuseum van Geologie en Mineralogie werd in 1984 gefuseerd met het Rijksmuseum van Natuurlijke Historie in het Nationaal Natuurhistorisch Museum, dat later Naturalis werd, bij de opening van de nieuwbouw in 1998. Charley heeft deze ontwikkeling van heel dichtbij meegemaakt en was lange tijd actief in het management. Naast de al genoemde aandacht voor tentoonstellingen, streed hij hierin onvermoeibaar voor het belang van het Nederlands Edelsteen Laboratorium en geologisch onderzoek en goed beheer van de geologische collecties in brede zin.
In het kader van het Nederlands Edelsteen Laboratorium is Charley heel lang gedelegeerde geweest van de International Gemmological Conference (IGC), en betrokken in discussies bij de World Jewellery Confederation (CIBJO) en adviseerde hij het Gemmologisch Gilde als betrokken lid.
Charley was met zijn charme en humor heel prettig om mee samen te werken. Hij was voor zijn collega’s in het museum een levend geheugen van de collecties en een altijd bereikbare en snel reagerende vraagbaak. Daarnaast was hij voor veel collega’s nationaal en internationaal uitermate prettig gezelschap en hij had dan ook veel goede vrienden. Waar hij ook was, altijd werd een geologische kaart van het betreffende gebied tevoorschijn gehaald en gaf hij een uitgebreide toelichting van de geologie, of gaf hij inzicht in de speciale lokale wijnen of kookkunst.
We bewaren de prachtige beelden van zijn buitengewone leven en mooie herinneringen aan een unieke collega.
Hanco Zwaan – Nederlands Edelsteen Laboratorium en Naturalis Biodiversity Center