Het is al vaker gezegd; iedereen in het juweliers- en goudsmidsvak zou eens naar de juwelen- en edelstenenbeurs in Hong Kong moeten gaan, in maart of september, om te zien wat er gebeurt in het vak. In Hong Kong zit letterlijk de hele wereld. Met name Azië, waar de meeste juwelen gemaakt worden, de meeste edelstenen verhandeld en de meeste gereedschappen en machines gefabriceerd worden.

Door: Peter Groenenboom

Ook al is de sfeer van de Chinese onderdrukking van de democratische samenleving duidelijk merkbaar (op de beurs onder andere veel minder buitenlandse bedrijven en werknemers), Hong Kong blijft een fantastische stad en de Jewellery & Gem World gigantisch met tien hallen bij het vliegveld en zeven hallen in het Convention Centre op Hong Kong Island.

Parels
Even nog niet over de synthetische diamant, eerst de parels. Ruim een uur na de opening van de beurs was het in de hal met de parelhandelaars afgeladen druk. Chinese handelaars kochten van alles. Een bevriende handelaar uit New York vertelde dat hij aan het eind van de ochtend in één keer al zijn 35 snoeren had verkocht, contant afgerekend in 100 US dollar biljetten (Chinezen betalen bijna altijd contant). En op vrijdag werd bekendgemaakt dat de gebruikelijke zondagveiling van Robert Wan (Tahiti parels) niet doorging, want een Chinees had voor een paar miljoen de hele voorraad opgekocht. Hoe kom je dan aan parels om je voorraad aan te vullen? In ieder geval voor een hogere prijs, als je al wat kunt kopen. En de prijzen zijn al hoog vanwege de lagere productie en de mindere kwaliteit.

Synthetische diamant
In hal twee waren de producenten en handelaars in synthetische diamant te vinden (foto 1). De foto toont maar twee derde van de lengte van de hal en zo zijn er een stuk of tien gangen. In totaal waren er een paar honderd standhouders, voornamelijk Chinese producenten en Indiase handelaren die schijnbaar (althans dat beweerden ze) ook produceren.

Het meeste goed werd in ruwe vorm aangeboden, zowel de HPHT als de CVD synthetische diamant (foto 2). En dat gaat niet in karaten maar in kilo’s!

De HPHT ruwe diamant wordt in wat ronde kubusvormige kristallen geleverd en de CVD in blokken (foto 3). Zolang het niet gaat om heel grote kristallen van meer dan 10 ct, is de prijs ongeveer 50 US$/ct. Ondergetekende heeft een 9,5 ct CVD gekocht voor 465 US$. Het kan zijn dat bij grotere hoeveelheden de prijs kan zakken. Ook zullen de productiekosten misschien de komende jaren nog zakken. Alhoewel er natuurlijk ergens een grens is wat een synthetische diamant kost om te maken.

Beide syntheses worden al dan niet na een HPHT behandeling in een aantal kleuren verkocht. Kleurloos, roze en blauw zijn veel voorkomend (foto 4). Ook zijn syntheses nu zo groot en goedkoop dat allerlei slijpvormen mogelijk zijn, zoals een kruis (foto 5).

Voor diamantslijpers en ontwerpers is dit natuurlijk een uitgelezen kans om te experimenteren met slijpvormen en diamantjuwelen. Buiten dat zijn syntheses van < 0,01ct en in roos, markies, navet etc. verkrijgbaar.

Fabrieken
De vele bedrijven in China, India, Korea, USA en waar dan ook beconcurreren elkaar heftig. Er worden miljoenen karaten aan lab grown diamant geproduceerd (overigens ook voor de industrie). Zie het maar te verkopen! Het eerste bedrijf is eind 2023 al failliet gegaan omdat ze onder de productiekosten verkochten of hun stenen niet voldoende kwijt konden.

De fabrieken in China zijn immens (foto 6). Ook al wordt er door de synthetische diamantlobby geroepen dat het allemaal milieuvriendelijk gemaakt wordt, wat wel zo lijkt gezien de enorme hoeveelheid zonnepanelen op het dak, de hoeveelheid energie die voor beide procedés nodig is kan niet geleverd worden met wat zonnepanelen. Steenkoolcentrales zijn nog steeds de leveranciers van elektriciteit.

Op foto 7 en 8 is te zien hoe groot de hallen zijn en de hoeveel machines er staan. En dat is dus maar één hal van één van de tientallen fabrieken! De fabrieken zijn soms zo groot dat ze zelf de HPHT persen maken want die slijten nogal (foto 9).

Aangezien de ruwe kristallen goedkoop zijn, is een hoger verlies bij het slijpen minder belangrijk. Bij natuurlijke diamant is het verlies vaak 50 % of meer. Syntheses lenen zich er daarom uitstekend voor om automatisch geslepen te worden omdat een hoger verlies opweegt tegen de lage slijpkosten (foto 10). Geslepen synthetische diamant is goedkoop en zo voor iedereen betaalbaar, net zoals synthetische saffier of robijn. Maar men moet er wel rekening mee houden dat de tweedehands waarde erg laag is.