Op 11 juli werd het schooljaar van Zadkine Vakschool Schoonhoven afgesloten met de jaarlijkse diploma-uitreiking. Cursisten en studenten die hun opleiding succesvol af hebben gerond ontvingen die dag hun felbegeerde papiertje. Naast diploma’s waren er ook weer FGZ-awards voor een drietal studenten dat er tijdens de studie uitsprong.

De feestelijke bijeenkomst vond plaats in de sfeervolle Grote Kerk in de Zilverstad. Tijdens het middagprogramma mochten de studenten van de afdelingen Juwelier en Uurwerktechniek hun felbegeerde papiertje in ontvangst nemen en in de avond waren de goudsmeden aan de beurt.

FGZ-awards
Om het belang van de opleidingen te onderstrepen heeft de branche al jaren een onderscheiding voor een aantal uitblinkers. Ook dit jaar waren er drie studenten die er net even wat meer uitsprongen. Deze drie werden extra in het zonnetje gezet en ontvingen een FGZ-award uit handen van Josephine Peters, juwelier in Uden en bestuurslid van de FGZ.

Juwelier
Julia Boose ontving de verzilverde sculptuur ‘Hoog Niveau’, de award in de categorie Beste Leerling Juwelier. Josephine over Julia: “Julia heeft haar studie grondig aangepakt. Gedreven en met veel passie voor de branche. Ze liep twee verschillende stages waardoor ze een goed beeld kreeg van de mogelijkheden binnen de branche. Nu haar studie is afgerond blijft ze werken bij één van de stagebedrijven, veilinghuis Heritage. Dit bedrijf en ook de praktijkbegeleider verdienen extra complimenten. Door de enthousiaste begeleiding hebben zij Julia enorm geïnspireerd en gemotiveerd. Het stagebedrijf beschreef Julia’s stage als vakkundig en bezield tot het einde. Het resultaat is een win-winsituatie voor zowel veilinghuis Heritage als voor Julia zelf.”

Uurwerktechniek
De winnaar van de award Beste Leerling Uurwerktechniek, Floris Ponteyn, heeft zich tijdens de opleiding zowel op technisch vlak als op sociaal vlak bewezen, vertelde Josephine. “Het was voor de docent uurwerktechniek een plezier om hem les te geven. Zowel in de klas als tijdens de stages heeft hij zich ingezet om zoveel mogelijk te leren en om klasgenoten te motiveren. Hij heeft een duidelijk beeld van wat hij wil binnen het vak, dat hij vast en zeker met veel plezier gaat uitoefenen. Het geven van een Masterclass aan medestudenten geeft ook aan dat Floris de award zeker verdient. Ook het certificaat bij Panerai in Zwitserland en de stage bij Christiaan van der Klaauw zijn mooie voorbeelden van de kwaliteiten van deze student. De vaardigheden die hij laat zien als uurwerktechnicus zijn een belofte voor een mooie toekomst in het vak.” Ook Floris ontving de sculptuur ‘Hoog Niveau’.

Goudsmid/ondernemer
Mooie woorden van Josephine waren er ook voor de winnaar van de award Beste Leerling Goudsmid/ondernemer, Caitlin de Jong. “Wanneer we schoonheid zien in het licht van de schittering van prachtige juwelen, wanneer we schoonheid zien als een opmerkelijke bundeling van creativiteit… dan kijken we naar het Meesterstuk van de winnaar van de award Beste Leerling Goudsmid/ondernemer. Een Meesterstuk waarbinnen ‘het licht’ letterlijk en figuurlijk geworpen wordt op persoonlijke en professionele ontwikkeling. Deze ontwikkeling kan niet zonder de samenwerking met ervaren leermeesters en het delen van onschatbare kennis. In het hart van de stad waar deze student heeft kunnen excelleren, Den Haag, komen adel en edel samen. Binnen de historische context van ambachten en gilden heeft Caitlin met passie volmaaktheid nagestreefd. Met als resultaat een oogverblindende ontmoeting tussen goud, zilver, citrien, topaas en toermalijn.” Als award kreeg Caitlin een plaatje zilver om meteen mee aan de slag te gaan.

www.zadkine.nl/vakschoolschoonhoven

Foto boven: Julia Boose, Josephine Peters en Caitlin de Jong, Floris Ponteyn
Foto onder: de kerk in Schoonhoven waar de uitreiking plaatsvond