Cursussen voor professionals in de sieradenbranche
De sieradenbranche is letterlijk en figuurlijk een schitterende branche. Wie in deze branche zijn vak uitoefent is meestal erg gepassioneerd; de liefde voor juwelen en horloges zit er vaak al van jongs af aan in. Maar, naast liefde voor het vak, is het ook belangrijk om goed opgeleid aan de slag te gaan. Om vakmanschap en creativiteit te stimuleren en talent te ontwikkelen. Edelmetaal vroeg aanbieders van professionele cursussen zich te melden en zet een aantal op een rij.

Zadkine Vakschool Schoonhoven: mbo-opleidingen, cursussen & trainingen
De bekendste en grootste aanbieder van opleidingen in de sieradenbranche is Zadkine Vakschool Schoonhoven. De school leidt op tot juwelier, goudsmid, zilversmid en uurwerkmaker en biedt daarnaast diverse cursussen en trainingen.

Mbo-opleidingen
De mbo-opleidingen worden allemaal in voltijd aangeboden. De juweliersopleidingen kunnen zowel in een bol-traject (school en stage) als in een bbl-traject (werken en leren) worden gevolgd. Studenten kunnen op twee niveaus hun mbo-diploma goudsmeden, juwelier of uurwerktechniek halen: niveau 3 (driejarige opleiding tot vakman) en niveau 4 (drie- of vierjarige opleiding tot vakman/ondernemer). Naast de voltijdsopleidingen biedt Vakschool Schoonhoven ook branche-erkende opleidingen in deeltijd, bedoeld voor volwassenen die zich willen (om)scholen in de sieradenbranche.

Cursus & training
Wie als professional of zij-instromer zijn kennis wil bijschaven kan op Vakschool Schoonhoven terecht voor verschillende cursussen en trainingen in de vakgebieden:
– Goudsmeden: zoals cursussen emailleren, filigrein, parels knopen, graveren, reparatietechnieken, zettechnieken, sieraden ontwerpen op de computer.
– Juwelier: zoals productkennis en basistechnieken goudsmeden, productkennis goud & zilver, taxeren van juweliersartikelen.
– Uurwerktechniek: zoals cursussen op het gebied van klein- en grootwerk.
– Edelsteenkunde: zoals basiskennis diamant, Edelsteenkunde DGI en FEEG.

Vakschool Schoonhoven Cursus & Training kan voor bedrijven en groepen op verzoek ook trainingen en workshops op maat ontwikkelen. Afhankelijk van de scholingsbehoefte en doelen van de aanvrager, worden elementen uit bestaande opleidingstrajecten gecombineerd of wordt op maat een nieuwe training ontwikkeld. Het is ook mogelijk dat een training op een gewenste locatie wordt gegeven, zoals bijvoorbeeld in het bedrijf zelf.
www.zadkine.nl/vakschoolschoonhoven, vakschool@zadkine.nl, 088-945 28 88

Academie voor Edelsmeden: edelsmeden in modules
De Academie voor Edelsmeden in Zeist biedt sinds 1982 opleidingen en hoopt dit jaar de 100e afgestudeerde edelsmid te certificeren. Ben en Tobias van Helden: “Edelsmid of goudsmid worden is prima te doen als je handig en creatief bent. Je leert een ambacht door veel te oefenen en niet door het kijken naar video’s. Edelsmeden doe je zittend aan een werkbank en die staan bij ons in Zeist. Onze opleiding geeft de mogelijkheid je te ontwikkelen tot goudsmid, edelsmid, beeldend kunstenaar of sieraadontwerper. Vanaf het prille begin tot een professioneel einde. Dit ambacht is vooral een technisch beroep met veel technieken en vaardigheden die je bij ons kan leren en ontwikkelen.”

Beroepsopleiding
De Academie voor Edelsmeden biedt een beroepsopleiding die twee tot drie jaar duurt. Er zijn 30 lesdagen van 5 uur per studiejaar. Naast de lesdagen in Zeist is het nodig om ook thuis met de opleiding bezig te zijn en je eigen atelier in te richten. De deelnemer studeert af met het maken van een Meesterstuk. Dat meesterstuk kan bestaan uit een enkel sieraad of een sieradencollectie. “We werken met een zelf ontwikkeld, helder en gestructureerd lesprogramma, opgedeeld in modules vol techniek en creatieve opdrachten. Daarnaast zijn er speciale themadagen geïntegreerd in het lesprogramma, zoals graveren, ciseleren en gieten. We werken met materialen zoals goud, zilver, messing, koper, titanium en aluminium, maar ook edelstenen en kunststoffen komen ruim aan bod.

Naast de uitgebreide beroepsopleiding is er de Introductiedag. Tijdens deze les (ook wel het Zilveruitje genoemd) maakt de deelnemer kennis met het edelsmeden. Elke deelnemer maakt dan zelf een gegoten ring. De Academie voor Edelsmeden in Zeist is een particuliere opleiding, staat ingeschreven in het register van het CRKBO en is aangesloten bij de Federatie Goud en Zilver.
www.academievooredelsmeden.nl, info@academievooredelsmeden.nl, 030-231 48 95

Atelier Reijns: Masterclass parelsknopen
Atelier Reijns is ontwikkelaar en tevens toonaangevend adres voor de professionele masterclass parelsknopen voor vakgenoten en studenten. De gemiddeld 6 uur durende masterclass wordt gegeven door goudsmid Lisette Harteveld–Reijns.

Tijdens de masterclass worden o.a alle segmenten van het professioneel parelsknopen behandeld, van het knopen en de diverse aanhechtmethodes tot het doorboren van parels, met elastiek en staaldraad werken en het verwerken van de diverse sluitingen. De masterclass wordt op locatie gegeven en op de Vakschool in Schoonhoven. Atelier Reijns is aangesloten bij de Federatie Goud en Zilver.
www.atelierreijns.nl, info@atelierreijns.nl, 06-2312 9497

Uitblinkers
Medewerkers opleiden of de juiste aandacht geven schiet er door tijdgebrek nog wel eens bij in, met als gevolg dat de vakkennis van die medewerkers achterblijft. Uitblinkers is de expert in professionele ontwikkeling met een trainingsaanbod speciaal voor juweliers en goudsmeden. Deze trainingen, variërend van dynamische teamtrainingen tot persoonlijke 1-op-1 sessies, worden volledig op maat verzorgd om aan de specifieke behoeften van de branche te voldoen.

De kennis en presentatie van de medewerkers wordt door de trainingen van Uitblinkers naar een hoger niveau getild. Niet alleen is er aandacht voor inhoudelijke kennis, ook wordt de samenwerking tussen de medewerkers verbeterd en leren zij de producten juist te presenteren en verkopen. Dit alles om de klant de beste ervaring te geven.

Na een grondig intakegesprek, of een bezoek via mystery shoppen, ontwikkelt Uitblinkers een programma dat perfect aansluit bij de wensen en doelen van de onderneming. Of het nu gaat om het samenwerken binnen het team, de vakkennis opfrissen of het vergroten van de individuele vaardigheden van uw medewerkers, Uitblinkers biedt hiervoor oplossingen op maat.
www.uit-blinkers.nl, info@uit-blinkers.nl, 06-3456 8305

Van Tol & Breet – Academie: edelsmeden in modules
Goudsmid worden vereist doorzettingsvermogen, discipline, toewijding en energie, weet Van Tol & Breet – Academie in Den Bosch. René van Tol: “Bovendien moet je goede leermeesters op je weg naar succes tegenkomen of opzoeken. Ervaren goudsmeden die bereid zijn hun ervaringen en opgedane kennis te delen. Veel kan je leren uit boeken, van internet en van workshops. Wat je niet leert is werken als professioneel goudsmid. Dat leer je alleen maar in de praktijk en door samen te werken met meestergoudsmeden in omstandigheden die je naar een goede toekomst als professioneel goudsmid kunnen leiden. VanTol & Breet – Academie is opgezet met die gedachte.”

Techniek verbeteren
Bij Van Tol & Breet leer je de basistechnieken te verbeteren en de handelingen aan de werkbank efficiënter te maken. “Je zit een hele dag aan je werkbank en je maakt opdrachten of maakt je eigen ontwerpen onder begeleiding. Je techniek wordt verbeterd en er wordt uitgelegd hoe je vooruitgang bereikt. Dat betekent ook dat je thuis moet werken of ergens anders een werkbank beschikbaar hebt, naast die ene dag in de week bij de Academie.”

Modules
De opleiding bij Van Tol & Breet bestaat uit verschillende modules die tezamen een beroepsopleiding vormen. De modules kunnen ook onafhankelijk van elkaar worden gevolgd. Er zijn drie modules Professioneel Goudsmeden en verder modules zoals Designer-Maker, Juwelenmontage en Tekenvaardigheden. Ook organiseert de Academie elk jaar korte workshops over een bepaald onderwerp. De Academie is erkend door het CRKBO als Korte Beroeps Opleiding.
www.vantolenbreet-academie.nl, info@vantolenbreet-academie.nl, 073-211 1654

Aletta Teunen: Masterclass zetten
Edelsmid Aletta Teunen in Utrecht geeft les aan vakgenoten die bijscholing willen op het gebied van met name het zetten van stenen en aan zij-instromers die in dit vak beginnen en serieus aan de weg willen timmeren. Aletta heeft ééndaagse modules ontwikkeld om allerlei verschillende zettingen te leren.

Fijne kneepjes
Aletta: “Tijdens de Masterclasses Gladomzetting en Flush leer je de fijne kneepjes van het zetten. Per dag behandelen we een bepaalde zetting. Ik heb modellen gemaakt waar de cursisten direct op kunnen oefenen, en ook gaan ze met iets bruikbaars, verkoopbaars, naar huis. In onze branche maak je vaak een oefenmodel in messing of zilver dat vervolgens niet draagbaar is. Daar wil ik verandering in aanbrengen door het zo voor te bereiden dat je aan het einde van de dag een product hebt, dat wel ‘af’ en draagbaar is. Of je nu een doorgewinterde professional bent op zoek naar verfijning of een enthousiaste beginner die de grondbeginselen wil beheersen, deze masterclass biedt voor elk niveau een verrijkende ervaring.” Centraal tijdens de masterclasses staan het leren omgaan met frezen, het maken van het juiste gereedschap om te kunnen zetten, welk gereedschap gebruik je voor welke zetting en welke zetting past bij welke steen. Aletta Teunen is aangesloten bij de Federatie Goud en Zilver.
www.goudsmidutrecht.nl, 06-1752 8174

Sole Leone: opleidingen & cursussen edelsteenkunde
Sole Leone Gem Academy in Naarden geeft naast cursussen, praktijklessen en lessen op maat, als partner van de World Gem Foundation ook een complete opleiding edelsteenkunde.

Theorie en praktijk
De theoriemodules zijn onderverdeeld in Basic Gemmology, Advanced Gemmmology, Gem Identification, Diamonds en Coloured Gemstones. Alle modules zijn afzonderlijk maar ook als compleet pakket (Career Gemmology) te bestellen. De begeleiding is in het Nederlands en bij elke module kan een certificaat behaald worden. De modules van de WGF zijn digitaal beschikbaar gemaakt om altijd up to date informatie te kunnen geven, maar ook een geprinte versie is aanvullend te bestellen. In aansluiting op deze theoriemodules kunnen losse praktijklessen gevolgd worden. Dit kan in groepjes en ook privé. Hiermee kan op elk gewenst tijdstip gestart worden. Denk hierbij aan snel stappen maken als dat gewenst of nodig is, of (extra) examentraining.

De diploma-opleidingen van de World Gem Foundation zijn professionele opleidingen vergelijkbaar met FEEG, FGA en GIA, zowel in theorie als in de praktijk. De diploma-opleidingen zijn in 3 modules onderverdeeld: Coloured Gemstone Professional, Diamond Professional en als combinatie de Career Gemmology.
www.soleleone.nl, info@soleleone.nl, 035-6422305

Adin Academy: ééndaagse bootcamps
Adin Academy in Antwerpen biedt intensieve ééndaagse bootcamps in zowel het Nederlands als het Engels, speciaal ontworpen om professionals in de sieradenbranche snel en effectief te ondersteunen bij het verbeteren van hun vaardigheden op het gebied van edelstenen en sieraden.

Deze cursussen zijn ideaal voor juweliers, goudsmeden en winkelpersoneel die met tijdsdruk kampen, en dus snel hun expertise willen vergroten om klanten beter te kunnen informeren en adviseren. Elke bootcamp voorziet de deelnemers van praktische kennis en hulpmiddelen die direct in het dagelijks werk toepasbaar zijn. Na elke bootcamp krijgt elke deelnemer een praktisch kaartensysteem mee, dat dient als referentiekader om sieraden en edelstenen snel en effectief te beoordelen in hun dagelijkse werk.

Begrijpend Kijken (Critical Observation)
Deze ééndaagse bootcamp bestaat uit twee delen: edelsteenobservatie en juweelobservatie. Het eerste deel richt zich op het juiste gebruik van de loep en het herkennen en onderscheiden van edelstenen, imitaties, behandelingen en synthesen. Het tweede deel behandelt het observeren van juwelen, inclusief het begrijpen van keurtekens en het identificeren van reparaties en vervalsingen. Deze bootcamp biedt geen volledige opleiding tot edelsteenkundige of juweelexpert, maar legt een solide basis om met vertrouwen te werken en te weten wanneer het raadzaam is om een echte specialist te raadplegen.

Historische Juweelkennis (Mastering Jewellery History)
Deze ééndaagse bootcamp biedt een uitgebreide en diepgaande studie van de juweelgeschiedenis en stijlen van de afgelopen vijf eeuwen. Ideaal voor taxateurs en iedereen met een passie voor juweelgeschiedenis. De deelnemers leren om juwelen uit diverse stijlperiodes te herkennen, waaronder de Renaissance, Barok, Rococo, Classicisme, Romantiek, Art Nouveau, Art Deco en meer. Daarnaast biedt de bootcamp inzicht in de verbanden tussen juwelen, kunst en leefwijzen per periode.
www.gemset.com/bootcamps, info@adin.be, +32-(0)3 213 6500

Metalartcreations: goud- en zilversmid & workshops
Birgit Doesborg van Metalartcreations geeft sinds 2006 les in het goud- en zilversmeden in haar eigen atelier, waarbij ze haar cursisten inspireert in hun creatieve denk- en doenvermogen. Zelf voltooide Birgit de Vakschool in Schoonhoven, is ze actief als meestergoudsmid en volgde ze diverse opleidingen op het gebied van lesgeven.

Metalartcreations biedt een professionele opleiding tot goud- en zilversmid die één jaar in beslag neemt. Daarbij leren cursisten ambachtelijk metaal bewerken waarbij verschillende vormen van sieraden of kleine objecten ontstaan d.m.v. diverse technieken. Naast deze opleiding zijn er diverse workshops te volgen zoals mokume gane, edelsmeden, emailleren, handgraveren en keum-boo.
www.metalartcreations.nl, birgitdoesborg@gmail.com, 06-38343719

Edelsteenvereniging Gemma: edelstenen determineren
Edelsteenvereniging Gemma organiseert jaarlijks in het voorjaar de theoriecursus Edelstenen determineren, en in het najaar de praktijkcursus. De lessen worden gegeven door gecertificeerde edelsteenkundigen.

Theorie en praktijk
In het voorjaar maken de cursisten in 10 lessen kennis met de verschillende kristalvormen, de groepen edelstenen, hun kenmerken, en de instrumenten. Basisbegrippen en eigenschappen van edelstenen en sierstenen worden behandeld, zoals de diverse optische eigenschappen, soortelijke massa, herkomst, winning en slijpvormen. De werking van apparatuur zoals refractometer, polariscoop, dichroscoop en andere meetapparatuur wordt gedemonstreerd.

In het najaar leren de cursisten in 10 lessen deze instrumenten in de praktijk te gebruiken. Elke lesavond kunnen 20 edelstenen van een bepaalde kleur onderzocht worden. Door onderzoek komt de cursist erachter om welke edelstenen het gaat en of het natuurlijke, behandelde of synthetische stenen betreft. Er wordt gewerkt met refractometers, polariscopen, dichroscopen, spectroscopen, microscopen en een balans voor het bepalen van de soortelijke massa. De cursus wordt met een toets en een certificaat afgesloten. De praktijkcursus kan alleen gevolgd worden door cursisten die ook de theoriecursus hebben gevolgd (tenzij al bepaalde kennis van edelstenen aanwezig is).
www.vereniginggemma.nl/activiteiten, 06-3459 0309

Kenniscentrum Handgraveren Nederland: cursussen & masterclasses
Jacqueline Jimmink maakte naam in de wereld van het handgraveren. Na jarenlange studie beheerst zij de techniek tot in detail. In haar cursussen en masterclasses deelt zij niet alleen haar kennis, maar ook haar toewijding, liefde en passie voor het vak met professionals en beginners. Jacqueline: “Onze exclusieve, authentieke en originele cursussen en masterclass handgraveren zijn erg geschikt als professionele scholing.”

Erfgoed
Bij ambachtelijke technieken, zo ook bij het ambacht handgraveren, gaat het om het immateriële erfgoed. “Het gaat niet alleen om techniek, vakkennis en vaardigheid, maar ook over geschiedenis, cultuur en identiteit. Hoewel het ambacht handgraveren vaak individueel beoefend wordt, zijn technieken al duizenden jaren in collectiviteit ontwikkeld. Het is het culturele kapitaal van de gemeenschap. Zowel voor volwassenen als voor jongeren is het belangrijk om weer te leren maken, voor de algemene ontwikkeling, maar ook voor de toekomst en het behoudt van ambachtelijke technieken.”

Jacqueline biedt op het gebied van handgraveren een introductiecursus en basis- en vervolgmodules. Daarnaast zijn er een Online Jaartraject (waarbij de cursist maandelijks een graveeropdracht krijgt), de Bootcamp Handgraveren 2.0 (in een afgestofd jasje, hip, modern en zen) en maandelijkse online bijeenkomsten Kenniscafé Handgraveren Online.
www.jacquelinejimmink.com, info@jacquelinejimmink.com, 06-8382 1783

Meer opleiders in de juwelenbranche

Dit is een overzicht van opleidingen en cursussen in de sieradenbranche zoals gepubliceerd in vakblad Edelmetaal editie oktober 2024. Geeft u ook professionele cursussen (dus niet aan hobbyisten) en staat u er niet bij? Laat het ons weten via edelmetaal@fgz.nl. We passen dan het overzicht aan en bij voldoende nieuwe input zorgen we in een volgende editie van Edelmetaal voor een aanvullend artikel.