BAQLESS is een Zwitserse start-up die oorsieraden produceert met een bijzonder sluitingssysteem. Deze oorsieraden hebben geen losse achterkant, maar zijn één geheel bestaande uit een voorkant in verschillende vormen, maten en kleuren en een sluiting aan de achterkant. BAQLESS oorsieraden kunnen niet kwijtraken, de sluiting zit aan de steker vast.

Het concept van BAQLESS is niet nieuw. Het sluitingssysteem is (onder een andere naam) in een lange ontwikkelingsfase keer op keer opnieuw ontworpen tot het afgewerkte product van nu dat voldoet aan de eisen van de markt.

Prototypes
Het verhaal van BAQLESS begint in Zwitserland. Een juwelier aldaar werd vaak door klanten gevraagd naar een duurzamere en comfortabelere sluiting voor oorbellen of naar een vervanging voor kwijtgeraakt achterkantjes. Met deze vragen in het achterhoofd bedacht de juwelier de eerste prototypes op zijn werkbank, die hij aanvankelijk in kleine aantallen met de hand produceerde. Enkele jaren, ontwikkelingsstappen en prototypes later, is de uiteindelijke constructietechniek van de sluiting gepatenteerd en werd BAQLESS opgericht.

Voordelen
BAQLESS vertegenwoordigt naar eigen zeggen een van de weinige innovaties in de sieradenindustrie van de afgelopen jaren dat diverse voordelen biedt:
– de oorbel en de sluiting kunnen niet meer verloren gaan
– er is een verhoogd draagcomfort; drukplekken en roodheid behoren tot het verleden (zelfs als zijslaper)
– het systeem is gemaakt van hoogwaardig chirurgisch roestvrij staal en dus geschikt voor mensen met een allergie

Uitgebreid getest
Het sluitsysteem wordt gemaakt door de Ronda Group, fabrikant van uurwerken. “We hebben het systeem uitgebreid getest en ontdekten dat het meer dan 10.000 keer kan worden gesloten en geopend zonder tekenen van slijtage”, aldus BAQLESS. “Zeer zware oorbellen kunnen overigens niet op het systeem worden aangesloten. En omdat het systeem wordt gemaakt met behulp van geavanceerde precisiemechanica en hoogwaardig chirurgisch roestvrij staal, is het iets duurder om te produceren dan gewone oorknopjes en liggen de prijzen van de sieraden iets hoger. Daar staan natuurlijk wel de diverse voordelen van het systeem tegenover.”

Assortiment
Op dit moment bestaat het assortiment uit oorknopjes in verschillende uitvoeringen; oorsieraden in eenvoudige, elegante en tijdloze vormen en dessins gemaakt van hoogwaardige materialen zoals 18-karaats goud, rodium, diamanten, zoetwaterparels en zirkonia. De producten worden op dit moment uitgerold in Europa, met name in Duitstalige landen en Frankrijk. Daarnaast is het merk bezig met het aangaan van relaties in andere landen. Nederlandse ondernemers kunnen de producten bestellen via contact@baqless.com. BAQLESS is verder op zoek naar een agent in Nederland voor de distributie van de producten.

www.baqless.com