Het kabinet heeft het bestellen en afhalen van producten bij niet-essentiële winkels per 10 februari mogelijk gemaakt. Hierdoor zijn producten vooraf te bestellen en af te halen op een afgesproken afhaalpunt en op een afgesproken tijdstip.

Klik hier voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid over bestellen en afhalen. De regelgeving rond bestellen en afhalen is na te lezen in het afsprakenkader Naleving en Handhaving Verantwoord Winkelen (incl. Richtlijn Verantwoord winkelen en de Richtlijn Winkelen en Openbare Ruimte), klik hier.

De FGZ ziet deze maatregel als een eerste stap in de goede richting om winkels in onze branche zo snel mogelijk volledig open te laten zijn. Er wordt samen met andere branches actief gelobbyd voor ruimere mogelijkheden en verdere opening van de detailhandel. Er wordt permanent ingezet op verbetering van de omstandigheden.

Open voor reparatie en onderhoud
Het afhalen van bestellingen op afspraak mag alleen aan de winkeldeur (de klant mag daarbij niet binnen komen). Maar u mag nog steeds wél open zijn voor reparaties en onderhoud (de klant mag dan uitsluitend binnenkomen voor aanbieden of ophalen van het te onderhouden of repareren product).

Als u discussie krijgt met handhavers over het feit dat u open bent als locatie voor reparatie en onderhoud, dan adviseren wij u hen te wijzen op de toelichting bij de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19. Klik voor de regeling hier. De relevante passages zijn geel gearceerd. Of klik hier voor meer informatie op rijksoverheid.nl (locaties voor reparaties en onderhoud van consumentenartikelen bij winkels mogen open blijven).