Uit een serie speelfilms koos Anneke Schat fragmenten die haar sinds haar kinderjaren zijn bijgebleven. Deze fragmenten vertaalde ze op een eigen manier naar sieraden. In februari was er een tentoonstelling gewijd aan dit nieuwe werk van de edelsmeedkunstenaar en verscheen het bijbehorende boek Inspirerende Filmmomenten – Edelsmeedkunst en Schilderingen.

Anneke Schat is al ruim vijftig jaar actief als sieraadontwerper en edelsmid. Ook maakt ze schilderingen en sculpturen. Ze is mede bekend door het decennialang ontwerpen en uitvoeren van de Gouden Televizier-Ring.

Het medium film was in haar jeugd prominent aanwezig en inspireerde haar tot het nieuwe project, zegt Anneke Schat. “Ik heb daarbij de vrijheid genomen om op een totaal eigen manier met mijn herinneringen om te springen. Het was een echte uitdaging om een eindselectie te maken uit alle filmmomenten. Uiteindelijk heb ik zeventien filmtitels voor het project uitgewerkt. Het spel achter de werkbank was intrigerend. Ik werd steeds geconfronteerd met het zoeken naar oplossingen om een bepaald idee in de ruimte te brengen. Zodra een werkstuk in zijn eigen ruimte staat mag het misschien nog een bepaalde relatie met de film uitstralen, maar het blijft een autonoom object.”

Naast prachtige foto’s van de sieraden (inclusief vermelding van de gebruikte materialen in het Nederlands en Engels) zijn in het boek ook kleurrijke schilderingen en informatie over de speelfilms opgenomen. Het boek is verkrijgbaar bij Anneke Schat in Amsterdam en bij Museum Jan van der Togt in Amstelveen. Prijs € 12,50 (excl. verzendkosten).

www.annekeschat.nl, www.jvdtogt.nl

Foto’s: JanWillem de Jong, Driehuis

Museum Prinsenhof