Het nieuwe systeem Drop-it zorgt ervoor dat, indien een binnenvitrine wordt ingeslagen of een noodknop wordt geactiveerd, binnen twee seconden een rolluik naar beneden valt. De buit is dan dus onbereikbaar voor de dader. Het systeem is nog dit jaar met een hoge subsidie verkrijgbaar!

De Federatie Goud en Zilver heeft een ruime subsidieregeling afgesproken met het ministerie van Veiligheid en Justitie, waarvoor een beperkt aantal juweliers in aanmerking komt. De regeling geldt tot het einde van dit jaar, maar de plaatsing van de rolluiken mag doorgeschoven worden naar begin volgend jaar.

Pilot

Twee juweliers in Rotterdam-Zuid hebben het nieuwe product als eerste in Nederland geïnstalleerd gekregen. Eén daarvan is Dirk Oskam: ‘Ik heb Drop-it gelukkig nog niet hoeven gebruiken, maar ik ben wel erg blij met de extra beveiliging voor de meest waardevolle sieraden.’

Niet achteroverleunen

‘Het aantal overvallen op juweliers neemt nog steeds af’, vertelt John Wielinga, voorzitter van de Beveiligingscommissie van de FGZ. ‘Maar dat is geen reden om achterover te gaan leunen. Alert blijven is nog steeds het devies. En natuurlijk continu je beveiliging in de gaten houden. Dat kan onder meer door gebruik te maken van subsidieregelingen, zoals die voor Drop-it. Voor weinig geld heb je een geweldig systeem in huis.’

Bijkomend voordeel

Dirk Oskam is niet alleen blij dat zijn vitrines extra beveiligd zijn: ‘Een ander voordeel van Drop-it is dat de vitrines die met het systeem beschermd worden, niet uit- en ingeruimd hoeven worden. Dat bespaart veel tijd. Ik raad collega’s beslist aan te kijken naar dit systeem. En nu kan dat ook nog met een mooie subsidie!’

 

Kosten en subsidie

De kosten voor het Drop-it systeem voor twee vitrinekasten bedragen in totaal rond de € 6.000,-. Dit betreft het standaardsysteem – als maatwerk nodig is geldt een meerprijs, maar vaak volstaat het standaardsysteem. Op dit bedrag wordt een subsidie verstrekt van maximaal € 5.000,-. Daarnaast wordt € 500,- subsidie op de inbouwkosten verstrekt. Inbouwkosten bedragen doorgaans, afhankelijk van de situatie in de winkel, tussen de € 1.000,- en € 1.500,-.

Veiligheidsscan

De subsidieaanvraag is kosteloos voor leden van de NJU en de VGZ; niet-leden betalen € 150. Om voor subsidie in aanmerking te komen, moet er een veiligheidsscan worden uitgevoerd volgens de norm van het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid). De scan is gratis en wordt uitgevoerd door John Wielinga en Rob Spaan van de FGZ.

Camerasysteem

Naast Drop-it is er een nieuw camerasysteem met aansluiting op Live View. Ook voor dit systeem heeft de FGZ een subsidieregeling kunnen afspreken met het ministerie. De maximum subsidie voor dit jaar is inmiddels verstrekt, maar mocht de regeling in 2016 weer van kracht zijn, dan wordt ook dat jaar weer gekeken naar subsidiemogelijkheden.

VOOR MEER INFORMATIE: BEVEILIGING@FGZ.NL