Horlogeliefhebbers kijken er elk jaar reikhalzend naar uit: de bekendmaking van de winnaars van de Grand Prix d’Horlogerie de Genève. De prijsuitreiking van deze 22e editie van de GPHG vond plaats op 10 november. De beroemde ‘Aiguille d’Or ging naar horlogemerk MB & F. Naast deze ‘best in show’ was er Nederlands succes: de broers Grönefeld sleepten de prijs in de wacht in de categorie chronografen.
Uit de ruim 250 inzendingen voor de Grand Prix d’Horlogerie de Genève waren 90 uurwerken genomineerd voor een prijs. Daaronder 84 horloges en 6 klokken. In totaal werden 21 prijzen toegekend in 15 categoriën, waaronder de prestigieuze ‘Aiguille d’Or’ Grand Prix best-in-show award. De complete lijst met winnaars is in te zien op www.gphg.org.
MB & F
MB & F won de ‘Aiguille d’Or’ voor de door dit merk geproduceerde Legacy Machine Sequential Evo. Deze chronograaf is voorzien van twee complete displays, elk met een grote teller van 60 seconden en een kleinere van 30 minuten. Beide schermen kunnen volledig onafhankelijk van elkaar worden gestart, gestopt en gereset met behulp van de start/stop- en reset-pushers. De revolutionaire binaire schakelaar twinverter maakt meerdere timingmodi mogelijk: split-second, sequential (lap timer) en zelfs een cumulatieve ‘schaakwedstrijd’-modus, een combinatie die nooit eerder is gezien in een polshorloge.
Het volledig geïntegreerde dubbele chronograafkaliber bevat twee kolomwielchronografen en gepatenteerde, intern met juwelen versierde verticale chronograafkoppelingen, zodat er geen daling in amplitude of gangreserve is, ongeacht of de chronografen functioneren of niet. Het kaliber is voorzien van het kenmerkende Legacy Machine vliegende balanswiel en superieure handafwerking: interne schuine hoeken die handwerk benadrukken, gepolijste schuine kanten, Geneefse golven, handgemaakte gravures en verduisterde bruggen (NAC-afwerking).
De EVO-behuizing in zirkonium – lichter dan roestvrij staal en duurzamer dan titanium – heeft 80 meter waterbestendigheid, een vastgeschroefde kroon, een geïntegreerde rubberen band, galvanische zwarte wijzerplaten met Super-LumiNova en het schokbeschermingssysteem ‘FlexRing’.
Grönefeld
Nederlands succes was er voor de broers Grönefeld. Zij sleepten met hun 1941 Grönograaf de prijs in de wacht in de categorie chronografen. Bart en Tim Grönefeld maakten vaker horloges met diverse complicaties, maar de 1941 Grönograaf is hun eerste chronograaf. Zoals altijd bij ‘The Horological Brothers’ is dit nieuwe model voorzien van ingenieuze details.
De 1941 Grönograaf heeft een klassieke configuratie met kolomwiel en zijkoppeling en een compromisloos afgewerkt uurwerk, het kaliber G-04 in 408 delen. Chronograafuurwerken zijn vaak onderhevig aan harde krachten die hamers kunnen beschadigen en wijzers kunnen buigen. En dus bedachten de broers een minder agressief systeem, een ‘soft reset’-mechanisme. Dit maakt gebruik van een centrifugale regelaar, gepositioneerd op 4 uur, een mechanisme dat meestal wordt gezien op minuutrepeaters, wat de resetfunctie vertraagt. Een verdere dosis mechanisch theater komt met de beweging van de tegenwijzers wanneer de reset naar nul wordt geactiveerd. Afhankelijk van de positie van de hartvormige nokken die aan de tegenwijzers zijn gekoppeld, draaien de betreffende minuten- en secondenwijzers met de klok mee of tegen de klok in.
De robijnrode edelstenen hamers verminderen eventuele harde krachten bij de terugkeer naar nul. Een conisch opwindend rondsel en kroonwiel leveren een soepele opwindactie op. De bruggen zijn gevormd uit roestvrij staal, met de hand gepolijst. Bovendien hebben de bruggen micro-gestraalde centra, cirkelvormige korrels aan de bovenkant en zijn ze voorzien van verschillende gravures in reliëf. De hartvormige nokken, de langwerpige chronograafbrug, de gouden chatons en de schroefkoppen zijn allemaal verfraaid met zwarte polijst, op de traditionele manier uitgevoerd met diamantpasta op een tinnen plaat. Elk detail is bedoeld om de verfijning te vergroten.