De goudprijs is de afgelopen tijd gestegen naar een uitzonderlijke hoogte. Daarnaast zien we in het eerste kwartaal van 2025 een toename in het aantal incidenten bij juweliers en goudsmeden. Het staat niet vast dat deze twee feiten aan elkaar gerelateerd zijn, maar het is wel extreem belangrijk dat de hele sieraden- en horlogebranche waakzaam is.
De FGZ werkt samen met verzekeraars, politie en justitie hard om criminaliteit tegen te gaan en de daders op te sporen. En als ondernemer doet u er alles aan om uw winkel of atelier te beveiligen. Met de hoge goudprijs van nu geldt dat des te meer. In deze nieuwsflits geven we u een aantal tips.
1. Als u benaderd wordt door de media (krant, TV etc.) om iets te zeggen over dit onderwerp, doe dat dan niet. Laat de persvoorlichting over aan ons zodat er eensluidende berichten worden verspreid. De afgelopen tijd heeft FGZ-directeur Patrick Thio de pers enkele keren te woord gestaan. Klik hier voor het bericht op de website van het Algemeen Dagblad en hier voor het interview op NPO Radio 1.
2. Zorg ervoor dat uw winkel of atelier maximaal beveiligd is en maak gebruik van de subsidiemogelijkheden voor:
• Rolluikslot
Criminelen maken bij inbraken regelmatig gebruik van een speciale garagekrik om rolluiken te ontzetten om op die manier de winkel binnen te dringen. Wij raden u aan een grondslot, speciaal ontwikkeld voor rolluiken, te laten monteren. Met een dergelijk slot wordt het voor de inbrekers lastig het rolluik op te krikken.
• Live View via camerasysteem
Een goed werkend camerasysteem heeft een preventieve werking. Zorg dat uw systeem geschikt is voor de aansluiting op Live View en meld u hiervoor aan bij de politie. Bij inbraak of overval drukt u op de overvalknop en kunnen de meldkamer en de politie meekijken met wat er gebeurt en meteen actie ondernemen.
3. Volg de Training Beveiliging & Preventie. Zorg dat u en alle medewerkers op de hoogte zijn van de risico’s in het vak en hoe u deze beheersbaar maakt. De Training Beveiliging & Preventie is een compacte training op locatie die de FGZ dankzij subsidie van het Ministerie van Justitie en Veiligheid verzorgt. In één dagdeel wordt aandacht besteed aan de aspecten die met veiligheid te maken hebben en worden diverse adviezen gegeven, zoals:
• Maak duidelijk dat er bij u niets te halen is
Laat een bordje maken met de tekst: “Al onze etalages en vitrines zijn ’s nachts leeg”. Leg dit bordje in de etalage, zeker overdag. Criminelen die een adres zoeken om ’s nachts terug te komen zien meteen dat er bij u niets te halen valt want u bewaart alles in de kluis.
• Niet met z’n allen openen
Tijdens het openen en sluiten van de winkel kan er iets gebeuren. Bent u ’s ochtends met meerdere personen om te openen, ga dan niet allemaal voor de deur staan. Laat een collega (of twee) op een afstandje staan die de omgeving in de gaten houdt en doorgeeft dat het veilig is om te openen.
• Laat iemand die u niet vertrouwt niet binnen
Werkt u met een deurbel? Laat iemand die u niet vertrouwt dan niet binnen. Zeg dat u alleen op afspraak werkt of dat u even bezig bent en vraag of die persoon later terugkomt.
• Zorg dat u niet afgeleid wordt
Door afleiding verslapt uw aandacht. Hét moment voor uw ‘klant’ om iets in z’n tas te laten glijden. Sommige dadergroepen creëren chaos waardoor u wordt afgeleid en niet meer gefocust bent op bijvoorbeeld uitgestalde sieraden. Een wisseltruc ligt op de loer.
• Gebruik een plateau waar u de sieraden op presenteert
Laat een vastgesteld aantal sieraden zien, drie of vijf maximaal, en leg ze op een plateau. Wil de klant meer zien, leg dan eerst alles terug in de vitrine voordat u andere sieraden laat zien. Dan houdt u het overzicht en ziet u het meteen als er iets mist.
Uiteraard zijn er nog veel meer tips & tricks, zoals wat te doen als er echt iets gebeurt: de gedragsregels bij een overval, waar kijk je naar als je een signalement wil geven van een dader, wel of geen slachtofferhulp en meer. Meld u daarom aan voor de Training Beveiliging & Preventie via beveiliging@fgz.nl.
4. Lees de waarschuwingen die u per e-mail van ons ontvangt. Alle FGZ-leden krijgen meldingen over verdachte situaties in het hele land. Maakt u zelf iets verdachts mee? Laat het ons weten via beveiliging@fgz.nl zodat we er een melding van kunnen maken.
5. Help mee de boodschap om criminelen te ontmoedigen te verspreiden. En die boodschap is: doe het niet! De pakkans is groot, de kans op buit is klein. We zijn goed beveiligd.