“Direct na het bericht in Edelmetaal begin dit jaar dat wij zouden gaan stoppen met het maken van ons 14-karaats plaatgoud op zilver stond de telefoon bij ons roodgloeiend. Veel trouwe klanten vonden het jammer. De naam Hoogeman blijkt toch wel een begrip te zijn”, glimlacht Jerry niet zonder trots. “Wij hebben geen opvolger en het zou ons erg aan het hart gaan als zo’n mooi product en de techniek om dit te maken verloren zouden gaan.” Gelukkig bleek er vanuit de branche interesse te zijn.

In 2018 was er al eens contact geweest met Bas Stijnis van SGS Fabriek. “Maar op dat moment waren wij nog niet zover en laten we eerlijk zijn… in zee gaan met je grootste concurrent is wel een dingetje natuurlijk”, lacht Jerry.

Logische stap
“Toch is het balletje toen wel gaan rollen en tijdens een bezoek aan de fabriek in Emmen werd ons duidelijk dat Bas en Wim, net als ik, het vak met de paplepel ingegoten hebben gekregen. Zij maken hun sieraden ook op een ambachtelijke manier volledig met de hand, net als ons familiebedrijf dat al 80 jaar doet. Wij legeren en smelten alles zelf. Dat doen zij ook en zij hebben dezelfde machines staan. Het sluit mooi op elkaar aan en dus is een overname voor beide bedrijven een logische stap. Het is fijn dat wat mijn opa ooit begonnen is wordt voortgezet. En ik blijf voorlopig nog actief want ik ga wel door met het repareren van slavenbanden.”

Pure ambacht
Bas vertelt: “Wij zijn met Jerry en Kitty Hoogeman in contact gekomen omdat de sieraden die zij produceren van hoge kwaliteit zijn en gemaakt worden door middel van unieke productieprocessen. Hoogeman is één van de laatste bijzondere productiebedrijven. Onze Fjory-slavenbanden worden op een unieke manier gemaakt en dat geldt natuurlijk ook voor de 14-karaats plaatgoud op zilveren slavenbanden van Hoogeman.”
Wim vult aan: “Het is pure ambacht. Wij willen dit hoogwaardige product graag toevoegen aan onze collectie. Zeker nu de goudprijs maar omhoog blijft schieten is zowel Fjory als het 14-karaats plaatgoud op zilver van Hoogeman een geweldig product gezien de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.”

Sieradenproductie
SGS Fabriek is in 2008 gestart en aanvankelijk was het de bedoeling om een klein assortiment sieraden te vervaardigen voor de drie eigen winkels in Assen en Emmen. Naast het managen van de winkels bestond er echter een drang om meer met het vak, het echte ambacht te doen. Inmiddels is SGS uitgegroeid tot een sieradenproductiebedrijf met een machinepark van 800 vierkante meter. Door in de afgelopen jaren een aantal Nederlandse bedrijven over te nemen en deze te verenigen tot één nieuwe fabriek onder de naam SGS is deze kennis in Nederland bewaard gebleven waardoor tot op de dag van vandaag sieraden van topkwaliteit kunnen worden vervaardigd. Daarnaast draagt SGS zo bij aan werkgelegenheid voor de Nederlandse goudsmeden.

Jerry gaat de komende tijd kennis en kunde overdragen en het productieproces begeleiden zodat Wim en Bas de klanten hier binnenkort op de beurs meer over kunnen vertellen en het een en ander kunnen laten zien.

Meer informatie
SGS Fabriek BV: 0591-794047, www.sgsonline.nl
Bas Stijnis: 0628826974, bas@stijnis.nl