De Beers Institute of Diamonds analyseerde enige tijd geleden een ongebruikelijke natuurlijke diamant van 0,329 karaat, D-kleur, Type IaAB die een interne holte bleek te hebben met een kleinere diamant die zich vrij in deze ruimte kan bewegen. De Beers deelde onlangs verdere details van deze ongewone diamant die als naam ‘Beating Heart’ meekreeg.

Voor de analyse van de ‘Beating Heart’ bij De Beers Institute of Diamonds, onderdeel van De Beers Group, in het Britse Maidenhead werd gebruikgemaakt van door De Beers Group Ignite ontwikkelde instrumenten, waaronder de DiamondView en SYNTHdetect, gevolgd door optische en scanning elektronenmicroscopie (SEM), Fourier-transform infrarood (FTIR) spectroscopie en fluorescentie en fosforescentie beeldvorming.

De eerste conclusies suggereren dat de holte werd gevormd als gevolg van het preferentiële etsen van een tussenlaag van vezelige diamant van slechte kwaliteit. De oorspronkelijke kern zou hebben bestaan uit diamantgroei van goede kwaliteit. Een volgende groeilaag was echter waarschijnlijk slecht en vezelig, gevolgd door een verdere buitenste laag van kristal van edelsteenkwaliteit. Op een bepaald moment tussen de vorming en de reis naar het aardoppervlak, etste de laag van slechte kwaliteit weg. Alleen het materiaal van betere kwaliteit overleefde dit proces – de buitenste diamant en de kern – wat in dit geval leidde tot een diamant die zich vrij kan bewegen in een binnenruimte.

Samantha Sibley, Technical Educator bij De Beers Group Ignite, legt uit: “Ik heb nog nooit zoiets als de ‘Beating Heart’ gezien tijdens mijn laatste 30 jaar in de diamantsector. Met behulp van de expertise van De Beers Group kunnen we licht werpen op de vorming en structuur van dit natuurlijke exemplaar en deze inzichten delen met een bredere gemeenschap van diamantprofessionals.”

Het Institute of Diamonds werd in oktober 2022 op de hoogte gebracht van het exemplaar, toen het werd opgeworpen als een potentieel interessante natuurlijke anomalie door De Beers Group Sightholder, VD Global (VDG) in India. De ruwe diamant werd teruggevonden door De Beers Group op een van zijn vier wereldwijde mijnbouwlocaties (Botswana, Canada, Namibië en Zuid-Afrika) en arriveerde in november 2022 bij het De Beers Institute of Diamonds in Maidenhead. Het werd later door VDG de ‘Beating Heart’-diamant genoemd als erkenning voor zijn ongewone samenstelling.

De ‘Beating Heart’ voegt zich bij een kleine groep vergelijkbare natuurlijke diamanten, waaronder de bekende Matroesjka-diamant uit Siberië die voor het eerst werd geregistreerd in 2019. De diamant wordt niet geslepen en gepolijst en zal in plaats daarvan gebruikt worden voor onderzoeks- en educatieve doeleinden.

Jamie Clark, Head of Global Operations bij De Beers Institute of Diamonds, voegt toe: “De ‘Beating Heart’ is een opmerkelijk voorbeeld van wat er kan gebeuren op de natuurlijke diamantreis van formatie tot ontdekking. We willen VD Global bedanken voor het erkennen van het potentieel van deze diamant en het erkennen van zijn educatieve en wetenschappelijke potentieel. Een vondst als deze laat zien waarom natuurlijke diamantvorming en -oorsprong zo’n fascinerend studiegebied is en waarom het belangrijk is om te streven naar vooruitgang in testen en analyse die kan bijdragen aan onze kennis van natuurlijke diamantgroei.”

www.institute.debeers.com