Nederlands succes tijdens de Grand Prix d’Horlogerie Genève: de broers Grönefeld sleepten met hun 1941 Grönograaf de prijs in de wacht in de categorie chronografen. Bart en Tim Grönefeld maakten vaker horloges met diverse complicaties, maar de 1941 Grönograaf is hun eerste chronograaf. Zoals altijd bij ‘The Horological Brothers’ is dit nieuwe model voorzien van ingenieuze details.
Soft reset mechanisme
De 1941 Grönograaf heeft een klassieke configuratie met kolomwiel en zijkoppeling en een compromisloos afgewerkt uurwerk, het kaliber G-04 in 408 delen. Chronograafuurwerken zijn vaak onderhevig aan harde krachten die hamers kunnen beschadigen en wijzers kunnen buigen. En dus bedachten de broers een minder agressief systeem, een ‘soft reset’-mechanisme. Dit maakt gebruik van een centrifugale regelaar, gepositioneerd op 4 uur, een mechanisme dat meestal wordt gezien op minuutrepeaters, wat de resetfunctie vertraagt. Een verdere dosis mechanisch theater komt met de beweging van de tegenwijzers wanneer de reset naar nul wordt geactiveerd. Afhankelijk van de positie van de hartvormige nokken die aan de tegenwijzers zijn gekoppeld, draaien de betreffende minuten- en secondenwijzers met de klok mee of tegen de klok in.
De robijnrode edelstenen hamers verminderen eventuele harde krachten bij de terugkeer naar nul. Een conisch opwindend rondsel en kroonwiel leveren een soepele opwindactie op. De bruggen zijn gevormd uit roestvrij staal, met de hand gepolijst. Bovendien hebben de bruggen micro-gestraalde centra, cirkelvormige korrels aan de bovenkant en zijn ze voorzien van verschillende gravures in reliëf. De hartvormige nokken, de langwerpige chronograafbrug, de gouden chatons en de schroefkoppen zijn allemaal verfraaid met zwarte polijst, op de traditionele manier uitgevoerd met diamantpasta op een tinnen plaat. Elk detail is bedoeld om de verfijning te vergroten.
De 1941 eert vader Grönefeld
In 2016 brachten Bart en Tim de Remontoire 1941 uit, ter ere van hun vader Sjef, door te verwijzen naar het jaar van zijn geboorte. De 39,5 mm kast van het model werd vervolgens gebruikt voor de Principia automaat en de Decennium Tourbillon. Met de komst van de 1941 Grönograaf keert de bochtig gevormde kast terug, ditmaal met een diameter van 40 mm. De uren en minuten worden weergegeven met Lancette-wijzers en trapeziumvormige indexen. De wijzers zijn van gevlamd staal en de centra zijn in hoogglans gepolijst.
Een teller van 30 minuten heeft een Breguet-achtige wijzer en is uitgerust met onmiddellijke springminuten die het aflezen makkelijk maken. Een secundaire secondenweergave bevindt zich op 9 uur, terwijl een gangreserve-indicator, hierboven geplaatst, is uitgerust met een aanwijzer, schijnbaar zwevend naast een baan die de status van de drijfveer weergeeft. De centrale chronograaf in Breguet-stijl converseert met een scherp gemarkeerde track op de rehaut, die de verstreken seconden in een begrijpelijk formaat verkondigt.
Limited editions
De eerste versie van de 1941 Grönograaf, een gelimiteerde oplage van 25 stuks, is voorzien van een kast in het zeldzame metaal tantaal. Bart en Tim kozen voor dit materiaal omdat het hard, corrosiebestendig en bio-inert is en een glanzende, blauwgrijze glans vertoont. De oplage is inmiddels uitverkocht (prijs € 165.000). Daarnaast zijn er 188 stuks gefabriceerd in roestvrijstaal (prijs € 155.000). Voor dit model geldt een wachtlijst.