Donderdag 14 september vond de officiële overhandiging plaats van het werk Treasure of New Life (2006) van Jan Matthesius aan het Nederlands Zilvermuseum. Dankzij de Vrienden van het Zilvermuseum, particuliere schenkingen en een crowdfundingactie kon deze ‘Treasure’ aan de collectie toegevoegd worden. Het Nederlands Zilvermuseum wil iedereen die hierbij zijn steentje heeft bijgedragen ontzettend bedanken.

Treasure of Life is een bijzondere uitbreiding van de collectie hedendaags zilver. Het kunstwerk verbindt het verleden met het heden door middel van de toegepaste oude techniek galvanoplastiek. Treasure of New Life is vanaf nu te bewonderen in een vitrine op zaal. Wat maakt dit werk zo bijzonder?

Een ware schat
Deze nieuwe aanwinst vormt een mooie aanvulling op de collectie hedendaagse zilverkunst van het Nederlands Zilvermuseum. De organische trechtervorm heeft aan de rand een rafelige snede, die nieuwsgierig maakt naar de donkere binnenzijde. De kleine, losliggende bol daarin weerspiegelt de beschouwer, die zichzelf ziet met zijn directe omgeving. Jan Matthesius ontving voor dit kunstwerk in 2006 niet voor niets de eerste prijs bij de Schoonhoven Silver Award.

Herontwikkelde techniek
Wat Treasure of New Life extra bijzonder maakt, is dat het stuk niet met de gebruikelijke hamertechnieken is vervaardigd. Matthesius herontwikkelde de oude techniek van het galvaniseren, waardoor het stuk een verbinding legt met de historische collectie. Want het Zilvermuseum bezit enkele van de vroegste toepassingen van galvanoplastiek uit 1863.

Met veel dank
Een bijzondere schenking dus die dankzij de steun van Vrienden van het Zilvermuseum, particuliere schenkingen en crowdfunding mogelijk is geworden. Het Nederlands Zilvermuseum dankt daarom iedereen die daaraan heeft bijgedragen. De Treasure of New Life staat nu te pronken in een vitrine op zaal en zal daarna zijn plek vinden binnen de vaste collectie.

www.zilvermuseum.com

Foto’s: Rob Glastra Fotografie Schoonhoven