Tekenen is een veelgebruikte techniek om in beeld te brengen hoe iets eruitziet of moet gaan zien. Met potlood en papier kun je snel en goed aangeven wat je bedoelt. In zijn nieuwe boek Ontwerpen, tekenen en maken van sieraden behandelt Addy van de Ven hoe je ontwerpen tekent, op ideeën komt en een ontwerp kunt maken.

Na het boek Goudsmeden, dat Addy van de Ven in 2012 schreef, verscheen eind 2020 zijn nieuwste publicatie Ontwerpen, tekenen en maken van sieraden. In dit boek worden elf ontwerpen volledig uitgewerkt tot sieraad. De lezer kijkt mee over de schouder van de goudsmid, stap voor stap. Snelle schetsen, uitgebreide presentatietekeningen, het komt allemaal voorbij.

Zijn eerste boek ontstond nadat Addy voor zichzelf geen geschikt naslagwerk met technieken voor goudsmeden kon vinden. Hij besloot het zelf te schrijven. Het tweede boek schreef hij naar aanleiding van de vele reacties op het eerste. “Zowel beginnende als gevorderde goudsmeden vroegen of ik kon laten zien hoe je uit de hand sieraden tekent”, vertelt hij. “Daarover is weinig geschreven. Een uitstekend onderwerp voor een volgend boek dus.”

“Kun je het niet tekenen, dan kun je het niet maken”, zegt Addy. “Tijdens het tekenen ben je al aan het bedenken hoe je het kunt maken. In het boek worden het ontwerpen en tekenen van sieraden in eenvoudige stappen uitgelegd. Gaandeweg worden de tekeningen gecompliceerder, maar blijven wel telkens vanuit dezelfde basis opgebouwd. En om het compleet te maken laat ik zien hoe het ontwerp uiteindelijk echt gemaakt wordt.” Het boek Ontwerpen, tekenen en maken van sieraden van Addy van de Ven kost € 36 (excl. verzendkosten) en is te bestellen via www.goud-smeden.nl.