Om tot een goede taxatie te komen, is gedegen kennis nodig: een goede taxatie maak je namelijk niet zomaar. De Vakschool Schoonhoven geeft in samenwerking met de Federatie Goud en Zilver de cursus Taxeren van juweliersartikelen van na 1952.

Juweliers wordt vaak gevraagd sieraden, edelstenen en horloges te taxeren en taxatierapporten te schrijven. Bijvoorbeeld op verzoek van verzekeringsmaatschappijen, die de actuele waarde van een sieraad nodig hebben om bij diefstal of verlies de vervangingswaarde te bepalen. Maar ook in geval van erfenissen, schenkingen en bij de aan- of verkoop van kostbare juwelen is een correcte waardebepaling van groot belang.

Maak het verschil
Tijdens de cursus Taxeren van juweliersartikelen van na 1952 leert u vast te stellen wat een bepaald sieraad waard is en hoe u uw bevindingen nauwkeurig omschrijft en vastlegt in een rapport. Bij schade, vermissing of verdeling mag uiteraard geen twijfel bestaan over het sieraad. U leert verder hoe u risico’s rondom aangeboden sieraden en edelstenen moet inschatten. Een ideale cursus dus om meer uit uw schitterende vak te halen en daadwerkelijk verschil te maken!

Onderwerpen
Tijdens de cursus komen – onder leiding van deskundige docenten – in verschillende onderdelen en praktijkdagen de volgende onderwerpen aan bod:

• opmaak taxatie- en expertiserapporten
• keurtekens (zowel binnen- als buitenlandse) en wetskennis
• het taxeren van parels, diamant en diamantimitaties en overige edelstenen
• stijlleer sieraden
• stijlleer zilverbenamingen en vervalsingen
• het taxeren van horloges en het herkennen van vervalsingen

Deze modules vormen een eenheid en zijn niet los te volgen.

Waarom na 1952?
Waarom heet de cursus Taxeren van juweliersartikelen van na 1952? Ieder sieraad van edelmetaal dat in Nederland aan consumenten wordt verkocht, moet op gehalte zijn gekeurd en voorzien zijn van een stempel. Het huidige stempel bestaat sinds 1952 en is de reden waarom dit jaartal als grens is gekozen voor deze cursus (het taxeren van juweliersartikelen van vóór 1952 wordt verzorgd door bij de Federatie-TMV aangesloten gecertificeerde taxateurs).

Een gediplomeerd taxateur maakt het verschil

www.zadkine.nl/vakschoolschoonhoven